VEŠTO BALANSIRAMO IZMEĐU RUSIJE I EU! Nikolić o bermudskom trouglu Srbija-Istok-Zapad!

Nakon što mu je uručeno priznanje Fonda jedinstva pravoslavnih naroda u Moskvi, predsednik Nikolić izjavio je da ta nagrada pripada srpskom narodu jer je ostao posvećen hrišćanskim vrednostima,

"Priznanje je za mene i obaveza, da i dalje učvršćujem veze dva naroda, da jošš višše i bolje, promoviššem jedinstvo pravoslavnih naroda", rekao je Tomislav Nikolić u intervjuu za ruski "24 časa" . On je dodao da Srbija kroz celu istoriju stoji na vetrometini između Istoka i Zapada.

"Mi vodimo politiku saradnje sa Istokom i Zapadom. To je politika posvećenosti EU, ali i privržženosti prijateljstvu sa Rusijom. Mi smo vojno neutralni, Rusija se beskompromisno bori protiv međunarodnog terorizma i bilo bi dobro da u toj borbi postoji potpuno jedinstvo", kazao je Nikolić.

Predsednik Srbije rekao je da je EU do sada imala mirnu fazu u svom razvoju i da je sve to trajalo dok nije počela migrantska kriza.

"Ne ulazim u uzroke krize. Ja samo posmatram kako se oni različito ponaššaju. Neki nemaju stav, neki dižžu ograde, postavlja se pitanje opstanka (nemačke) kancelarke Angele Merkel zato što neće da ograniči broj migranata. Srbija se u toj sitaciji ponela humano. Proššlo je gotovo milion ljudi, ali mi nismo njihova krajnja destinacija. Postoji i bojazan da među njima ima pripadnika ISIS-a", dodao je predsednik Srbije.

"Mi ćemo pomoći koliko možžemo, a sada opet imamo problem poplava. Situacija je teška i ja ocekujem krizu među članicama EU i između EU i Turske. Mi nismo uzročnici krize, niti možžemo na nju da utičemo. Mi se držžimo hrišćanske vrednosti. To su ljudi, mnogi vode decu. Mnogi nemaju gde da se vrate. Građani Srbije vrlo dobro znaju kako se oni osećaju", dodao je Nikolić.

On je, takođe, kazao da Srbija ima izvesnu finansijsku pomoć za opremanje migrantskih prihvatilišta od EU.

"Problem je to što oni čak u Srbiji i ne prenoće. Srbija nije potpuno sama u tome, ali EU drugačije daje pomoć članicama, a drugačije onima koji to nisu. Mi ne pomažžemo izbeglice zbog novca, već iz žželje da pomognemo tim ljudima", rekao je predsednik Nikolić.

On je ocenio i da, kada se posvađaju EU i Rusija, stradaju obe, ali i Srbija.

"Sve dok nas žžele EU i Rusija, mi ćemo sarađivati. Ako nas neko uslovi, to znači da nas neće. Mi veoma veššto balansiramo. Ali se nadam da će ta svađa uskoro biti izglađena", rekao je predsednik Srbije.

( Telegraf.rs / Tanjug )