Vučić lansirao inicijativu - REGIONALNI DAVOS u Beogradu!

Predsednik Vlade predložio je izvršnom direktoru prestižnog ekonomskog foruma da se u prestonici Srbije organizuje sličan susret, nalik već postojećem s tim što bi na njemu dominirale teme o unapređenju preduzetničkog duha i konkurentnosti na Zapadnom Balkanu

Premijer Aleksandar Vučić iskoristio je završni dan Svetskog ekonomskog foruma u Davosu za lansiranje inicijative da taj prestižni forum organizuje regionalni skup u Beogradu.

Vučić je naime predložio izvršnom direktoru ovog prestižnog Foruma Filipu Rezleru da u Beogradu organizuje "regionalni Davos" o unapređenju preduzetničkog duha i konkurentnosti na Zapadnom Balkanu.

Premijer je takođe poslednjeg dana foruma razgovarao sa brojnim svetskim zvaničnicima, kao i predstavnicima vodećih svetskih kompanija o investicijama, evropskim integracijama Srbije i migrantskoj krizi.

Jutros je prisustvovao i neformalnom okupljanju svetskih lidera na panelu pod nazivom "Kako odgovoriti na humanitarnu krizu", na kojem su učestvovali i šefica ebropske diplomatije Federika Mogerini, direktorka MMF Kristin Lagard, direktor Svetske banke Džim Jong Kim, generalni sekretar NATO Jens Stoltemberg, te generalni sekretar UN Ban Ki Mun.

Srpski premijer je razgovarao i sa predsednikom kompanije Majkrosoft o planovima za buduću strategiju partnerstva ove kompanije i Srbije, mogućnostima podsticanja razvoja preduzetničkog duha u našoj zemlji, i velikoj ulozi koju IT industrija ima u razvoju i podsticanju ekonomije u današnjem digitalnom svetu.

Na sastanku je bilo reči i o planu Majkrosofta Srbija da investira u obrazovanje, kako bi se pružila podrška široj strategiji razvoja IT edukacije u Srbiji.

Predsednik Majkrosofta Žan Filip Kurtoa naglasio je stratešku posvećenost kompanije u podršci koju pruža Srbiji na njenom putu ka Evropskoj uniji, a koja se odnosi na sve oblasti iz domena informacionih tehnologija.

Među sagovornicima srpskog premijera je i predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker, takođe na temu evropskih integracija i migrantske krize.

Na marginama foruma, Vučić je razgovarao i sa grčkim kolegom Aleksisom Ciprasom, najviše o migrantskoj krizi i Ciprasovoj poseti Srbiji.

Boravak u Davosu Vučić je završio susretom sa ministrom spoljnih poslova Norveške Bergeom Brendeom, sa kojim je govorio o neophodnosti očuvanja mira i stabilnosti u regionu i napretku dijaloga sa Prištinom i zahvalio mu na pomoći njegove zemlje tokom poplava i migrantske krize.

Zamolio je i za veću podršku u nameri da se u Srbiji razvija preduzetnički duh u Srbiji.

( Telegraf.rs / Tanjug )