VUČIĆ I STOLTENBERG: Saradnja SRBIJE i NATO uz poštovanje srpske neutralnosti!

- Srbija je dosta napredovala i postala lider u regionu, takođe je uradila dosta na modernizaciji i EU integracijama - rekao je generalni sekretar NATO-a

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, i generalni sekretar NATO alijanse Jens Stoltenberg, sastali su se danas u Palati Srbije, a nakon sastanka, Stoltenberg se zahvalio na toploj dobrodošlici.

PRVI ČOVEK NATO-a POKLONIO SE SRPSKOJ ZASTAVI: Vučić uz sve počasti dočekao Stoltenberga! (FOTO)

- Srbija je dosta napredovala i postala lider u regionu, takođe je uradila dosta na modernizaciji i EU integracijama - rekao je Stoltenberg.

On se zahvalio srpskom premijeru na ličnoj posvećenosti i doprinosu na stabilnosti u regionu.

- Za mene je dolaženje u Beograd kao dolaženje kući, znate da sam živeo ovde, ne sećam se mngoo toga ali sam prvi sladoled pojeo na Kalemegdanu - rekoa je Stoltenberg.

On je dodao da je divno vratiti se u Beograd, i zahvalan je što je njegov otac počasni građanin Beograda.

- Danas Srbija igra bitnu ulogu u izgradnji mira u Evropi i širom sveta, jer pruža dobrodošlicu izbeglicama, i što šalje svoje vojnike u misije UN i EU. Dijalog je važan i normalizacija je jedini put napred - istakao je generalni sekretar NATO-a.

STOLTENBERG TVRDI: Meta napada NATO-a nisu bili Srbi već Milošević

On je istakao da treba gledati u budućnost a ne u prošlost.

- Naša vazdušna kampanja nikada nije bila protiv srpskog naroda, već protiv Miloševićeve vlade, okončala je godine konflikta na Balkanu.

-Verujem u potencijale odnosa između NATO i Srbije, poštujući vašu politiku neutralnosti - istakao je Stoltenberg.

Srpski premijer se zahvalio Stoltenbergu i rekao da se lično uverio koliko Stoltenberg voli Srbiju, i koliko želi još veće prijateljstvo Srbije sa Norveškom i ostalim evropskim narodima.

- Ova poseta je veoma važna za građane i za našu zemlju, jer mso krenuli u razgovore, i posle 16 godina bićemo u situaciji da psotavimo sve merne insturment i radare i imati pod kontrolom celokupni vazdušni prosotr Srbije - rekao je Vučić.

Premijer Vučić je rekao da je Srbija suverena i vojno neutralna zemlja i da će nastaviti da unapređuje dobru saradnju sa NATO.

- To dorinosi i borbi protiv terorizma, podršci u migrantskoj krizi, očuvanju regionalne stabilnosti, boljoj obučenosti vojnika i policajaca, ali i mnogo većoj bezbednosti i sgiranosti naših ljudi na KiM, što je najvažnije - rekao je Vučić.

On je naveo da NATO i Srbija ni danas ne moraju da se saglase po određenim pitanjima iz prošlosti, ali da je siguran da postoji dobra budućnost u međusobnim odnosima.

- Nemamo nikakvih neprijateljstava i Srbija ne želi od prijatelja da pravi neprijatelja, a bili smo u nekom periodu ekspreti za te stvari. Iako ne mislim da je Srbija bila kriva za ono šsto se dešavalo 1999. godine na bilo koji način, čak ni njeno rukovostvo, ali to su nase različite procene događaja iz prošlosti - rekao je Vučić.

Stoltemberg je u Beograd doneo vest da Kfor od danas ukida ograničenja dela vazdušnog prostora Srbije, koja su bila uvedena 1999. godine.

(Telegraf.rs)