ŽELIM VAM DA NIKADA NE DOŽIVITE RAT! Evo šta je Dačić poručio deci iz Vukovara

Srpski ministar spoljnih poslova je mališanima iz vrtića "Vukovar 2", u kojem se nastava odvija na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu, poželeo da imaju srećno detinjstvo i da kasnije budu ponos srpskog naroda

Potpredsednik Vlade Srbije i minitar spoljnih poslova Ivica Dačić, primio je danas grupu mališana iz Vukovara i poželevši im dobrodošlicu rekao da bi voleo da oni budu generacija koja nikada neće doživeti rat i stradanja koja su preživeli njihovi roditelji, babe i dede.

Dačić je mališanima iz vrtića "Vukovar 2", u kojem se nastava odvija na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu, poželeo da imaju srećno detinjstvo i da kasnije budu ponos srpskog naroda.

- Obavezao sam se da ću u ime Srbije maksimalno pomoći u svemu što je za vas važno - rekao je Dačić na prijemu kojem jej prisustvovala novonaimenovana ambasadorka Srbije u Hrvatskoj Mira Nikolić.

DAČIĆ O KOSOVU: Šta god da Unesko odluči neće biti SMAK SVETA!

Ministar je poručio da Srbija želi da na Balkanu, nasuprot teškoj istotriji i tradiciji, vlada mir i stabilnost i dodao da je vreme da mlade generacije budu te koje će opet moći da žive zajedno i u miru.

- Srbija želi da na Balkanu, zbog našeg naroda koji je najbrojniji tu, nasuprot teškoj istoriji i tradiciji koju imamo, vlada mir i stabilnost za promenu i da bez obzira na razlike i sukobe u istoriji gradimo zajedničku budućnost u kojoj ćemo živeti zajedno sa svim drugim narodima i državama' - rekao je Dačić.

Bez te stabilnosti, kazao je, sigurno je da će nam svima biti mnogo teško da u eri kada postoje mnogi problemi i kada Balkan možda više nije u žiži interesovanja evropske i svetske javnosti predstavimo naše zajedničke interese Briselu ili nekim drugim velikim centrima.

Kako je naveo, to će biti teško ukoliko ne budemo komunicirali, razgovarali i imali međusobno razumevanje između različitih država i naroda na Balkanu.

- Zato je možda i vreme da ove vaše generacije koje rastu budu te koje će opet moći da žive zajedno i u miru - naveo je i istakao da mu je obraćanje deci iz vukovara najdraže od kada je na sadašnjoj funkciji jer su oni, kako je rekao, neobična publika.

On je mališane upoznao sa radom ministarstva na čijem je čelu.

MINIRA SE POČETAK SEDNICE UNESKA! Lobiranje za PRIJEM KOSOVA pomera odluku? #NoKosovoUnesco

- Naše ministarstvo je zaduženo za međunarodne aktivnosti Srbije. Samim tim Srbija i ministarstvo ima generalni konzulat u Vukovaru koji postoji zbog toga da pruža pomoć i našim građanima i drzavljanima, ali naravno i pripadnicima srpskog naroda koji živee na teritoriji u okviru Hrvatske - obijasnio je Dačić.

Njihova obaveza, pravo i čast je da brinu o srpskom narodu gde god on živeo.

Navodeći da je to i njihova ustavna obaveza, Dačić je istakao da u okviru ministarstva postoji posebna Uprava koja se bavi pitanjem dijaspore i Srba u regionu što znači da će Srbija pomagati u svim aktivnostima i svuda gde to bude bilo potrebno bez obzira da li je reč o obrazovanju, nauci, kulturi, umetnosti, sportu ili kojim drugim aktivnostima.

- Naravno brinuće o ljudskim pravima i pravima srpskog naroda koji živi u Hrvatskoj, uključujući i naravno ono što je najaktuelnije, a to je pravo na jezik i pismo i sva druga prava koja veoma često znaju da budu ugrožena - rekao je Dačić.

Deca iz vrtića ''''Vukovar 2'''' doputovala su u ponedeljak u trodnevnu posetu Beogradu u pratnji vaspitača, a juče ih je u Patrijaršiji primio patrijarh Irinej, a predsednik Srbije Tomislav Nikolić u Predsedništvu.

Ranije danas mališani su obišli i Skupštinu Srbije.

Od sada možete pratiti Telegraf i na Vajberu!

(Telegraf.rs / Tanjug)