STEFANOVIĆ: Afera oko transkripta izazvala je haos i predstavlja pokušaj rušenja Vučića!

- U ovom slučaju radi se o potpunoj zameni teza. Imate čoveka koji, na osnovu nekog papira hoće da dokaže da je špijuniran - poručio je ministar

Srpska napredna stranka ocenila je da je saopštenje demokrata, u kojem optužuju ambasadora SAD Majkla Kirbija da laže, neviđen skandal i sramota.

AMBASADA SAD: Kirbi nije razgovarao o Petroviću s Pajtićem!

- Njegova ekselencija, kao ni CWP, firma Lidije Udovički, koja je takođe demantovala navode Bojana Pajtića, nisu krivi što su građani Srbije ponovo, po ko zna koji put, videli da su demokrate najobičniji manipulatori, lažovi i prevaranti - navodi se u saopštenju SNS-a.

Prethodno, demokrate su "upitale" naprednjake "kolike su neznalice i amateri ukoliko su mislili da će bilo koji diplomata da potvrdi navode navode iz transkripta razgovora Bojana Pajtića i Lidije Udovički?".

Ranije danas, ambasada SAD je saopštila da ambasador SAD Majkl Kirbi nije izjavio to što mu se pripisuje u transkriptima razgovora koje je objavio portal Teleprompter.

STEFANOVIĆ: AFERA STVARA ATMOSFERU HAOSA I RUŠENJA VUČIĆA

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović, rekao je večeras da optužbe o prisluškivanju Bojana Pajtica bacaju ljagu na čitav sistem bezbednosti, da se u ovom slučaju radi o potpunoj zameni teza i da čitava afera stvara atmosferu haosa i rušenja premijera Aleksandra Vučića.

Stefanović je, gostujući u Dnevniku RTS-a, naveo da je kompanija "Continental Wind Partners" (CWP) demantovala navode da je direktor EMS-a tražio novac i da je ambasador SAD Majkl Kirbi demantovao da je rekao bilo šta što je navedeno u papiru o prisluškivanju.

Ministar policije je rekao da ce vlasnik Telepromptera Danilo Redžepović večeras u 20 časova doći na razgovor u Upravu kriminalističkie policije u Novom Sadu.

- Istraga je krenula. Imaćemo vrlo jasnu situaciju da vidimo da li je ovo što se dešavalo, što je napisano, da li će dati trunčicu dokaza. Mora se pružiti dokaz da takav papir ide iz bezbednosne službe - ukazao je Stefanovic.

Prema njegovim rečima, "Pajtić je čovek koji na osnovu nekog papira, koji je objavio njegov bliski prijatelj na sajtu ''Teleprompter'' gde se ne vidi ništa, pokušava da dokaže špijuniranje".

- U ovom slučaju radi se o potpunoj zameni teza. Imate čoveka koji, na osnovu nekog papira koji objavljuje njegov bliski prijatelj, Danilo Redžepović, na sajtu Teleprompter, hoće da dokaže da je špijuniran. Na osnovu tog papira se ne vidi ništa, osim njegovog navodnog razgovora s Lidijom Udovički, a da li je tog razgovora ikada bilo, da li su oni saglasni da to Danilo Redžepović objavi ili su mu oni dali... - rekao je Stefanović.

- Hoću da kažem da nikakvog dokaza nema da je takav papir došao iz službe. Bacite ljagu na čitav sistem srpske bezbednosti na osnovu jednog, ne mogu da kažem medija, jer je to ''Teleprompter'', a takvi nosači informacija nisu mediji, to su banditske institucije koje stiču od ucenjivanja ljudi - naglasio je Stefanović.

- Baca se ljaga na sistem bezbednosti. I direktor BIA i ja smo objasnili koliko je netačnih informacija bilo. Ne podudara se ni forma, ni izgled, ni predmet - rekao je Stefanovic i dodao da je na osnovu toga jasno da papir ne pripada državnoj agenciji.

Stefanović je istakao da "niko ne može da se prisluškuje a da se ne ostavi trag".

- Vidim u medijima kako neki akteri ove priče pokušavaju da se izmigolje. Ali neće moći, otkrićemo ko je lagao, ko je ovo iznosio. Pored toga što smo demantovali, spremni smo da primimo bilo kakvu vrstu kontrole - naglasio je ministar policije.

Stefanović je istakao da do sada nije bilo ni jedne pisane primedbe u kojoj se izražava sumnja u prisluškivanje.

- I ambasador SAD Majkl Kirbi je demantovao da je rekao bilo šta što je navedeno u papiru o prisluškivanju. To bi sada bilo dovoljno da Pajtić podnese ostavku -  naglasio je Stefanović.

Prema njegovim rečima, direktor EMS-a Nikola Petrović je spreman da ode na poligraf, kako bi se proverilo da li je tačno da je tražio novac.

"Firma ''Continental Wind Partners'' je poslala dopis u kome je navedeno da Petrović nije tražio novac, niti da je Lidija Udovički tada bila zaposlena u toj firmi", istakao je Stefanović.

- Istraga je krenula. Imacemo vrlo jasnu situaciju da vidimo da li je ovo što se dešavalo, što je napisano, da li će dati trunčicu dokaza. Mora se pružiti dokaz da takav papir ide iz bezbednosne službe - ukazao je Stefanović.

Ministar policije je zaključio da je čitava afera oko prisluškivanja Bojana Pajtića "stvaranje atmosrefe haosa i rušenje premijera Vučića koji je počeo da diže Srbiju".

STEFANOVIĆ: REDŽEPOVIĆ VEČERAS DAJE IZJAVU U POLICIJI

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je da će Danilo Redžepović, čiji je portal Teleprompter objavio transkript razgovora Bojana Pajtića i Lidije Udovočki, u 20 sati dati izjavu u Kriminalističkoj policiji.

Stefanović je gostujući na RTS rekao da je kompanija CWP poslala saopštenje da nema saznanja o razgovoru Lidije Udovički i Bojana Pajtića.

On je, povodom objavljenih transkripta, kazao da pravi transkripti ne izgledaju tako.

Povodom saopštenja da ambasador SAD Majkl Kirbi nije izjavio to što mu se pripisuje, Stefanović je naveo da nijedan ozbiljan diplomata ne mora da potvrdi, ali ne mora ni da demantuje takve informacije.

Kako navodi B92, u transkriptu je, pored ostalog, navedeno i da je Pajtić prepričao razgovor koji je vodio sa Kirbijem, koji ga je "obavestio da Vučićev kum i direktor Elektromreže Srbije Nikola Petrović za Aleksandra Vučića svakoga meseca iznosi dva miliona evra".

Tim povodom iz američke ambasade je saopšteno: "Ambasador Kirbi nije izjavio to što mu se pripisuje u navedenom razgovoru".

U transkriptu, koji je objavio portal Teleprompter, piše da se Lidija Udovicki žalila Pajtiću da joj je direktor JP Elektromreže Srbije i Vučićev kum Nikola Petrović tražio dva miliona evra kako bi se vetro-park američke firme "Continental Wind Partners" (u kojoj vlasnički udeo ima suprug Lidije Udovički) priključio na mrežu EMS-a.

LLC: NIJE BILO ZAHTEVA EMS-a ZA PLAĆANJE

Američka firma "Kontinental vind partners LLC" (Continental Wind Partners LLC), čija je pridružena kompanija CWP, negirala je večeras da je direktno ili indirektno primila zahtev od Nikole Petrovića, direktora Elektromreže Srbije (EMS), za bilo kakvo plaćanje u vezi s priključenjem vetroparka na prenosni sistem.

U saopštenju, koje prenose beogradski mediji, LLC navodi da nije bilo nikakvih zahteva da plaćanje, osim onih koji su, kako se navodi, precizno i transparentno definisani ugovorima i pratećom zakonskom regulativom koji regulišu ovu oblast.

- Naša projektna kompanija nastavlja saradnju sa JP EMS u cilju rešavanja tekućih tehničkih pitanja - navodi se u saopštenju.

LLC je saopštila i da nema saznanja o razgovoru koji je navodno vođen između Lidije Udovički, sestre potpredsednice vlade Kori Udovički, i lidera Demokratske stranke Bojana Pajtić.

- U vreme kada je navedeno da je ovaj privatni razgovor vođen, pre jedne i po godine, gospođa (Lidija) Udovički nije bila zaposlena ni u CWP-u, ni u bilo kojoj povezanoj kompaniji, niti se trenutno nalazi u stalnom radnom odnosu ili na savetničkoj funkciji u ijednoj od CWP-ovih kompanija - navodi se u saopštenju objavljenom na portalu regionalne TV N1.

Od sada pratite Telegraf i preko Vajbera!

(Telegraf.rs / Tanjug)