GAŠIĆ: Italija za Srbiju predstavlja važnog i pouzdanog političkog i strateškog partnera

Delegacija Ministarstva odbrane sastala se i sa predstavnicima namenske industrije „Finmecanica“, sa kojima je razgovarano o daljim pravcima unapređenja vojnoekonmske saradnje, s ciljem njenog podizanja na nivo privredne saradnje

Ministar odbrane Bratislav Gašić, razgovarao je u Rimu sa ministarkom odbrane Italije Robertom Pinoti o političko-bezbednosnoj situaciji u svetu i regionu, dostignućima i modalitetima unapređenja saradnje u oblasti odbrane, naročito u ovom periodu kada se Evropa i region suočavaju sa migrantskom krizom .

Ministri Gašić i Pinoti izrazili su zadovoljstvo što se u periodu od nepunih osam meseci sastaju već treći put i spremnost da se takav pozitivan trend zadrži i u narednom periodu, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Osim toga što se čestim susretima na visokom nivou neguju prijateljski odnosi i jača poverenje, što se pozitivno reflektuje i na saradnju u oblasti odbrane, posebno su istakli njihov značaj u trenucima kada se Evropa i region suočavaju sa najvećom migrantskom krizom u poslednjih šezdeset godina.

SRBIJA ODRŽAVA PARTNERSKI ODNOS SA NATO: Evo šta je još rekao Gašić u Italiji

Konstantan priliv ljudi iz ratom zahvaćenih područja koji utočište traže unutar granica Evrope, otvara brojna ekonomska, socijalna, politička i bezbednosna pitanja, a Srbija i Italija su zemlje koje u tom smislu trpe ogroman pritisak, rečeno je tokom sastanka.

Ministar Gašić ocenio je da su bilateralni odnosi Srbije i Italije, ozvaničeni uspostavljanjem strateškog partnerstva, zasnovani na tradicionalnom prijateljstvu i obostranom uvažavanju. Italija za Srbiju predstavlja važnog i pouzdanog političkog i strateškog partnera, ali i vodećeg privrednog partnera i investitora, rekao je.

Republika Srbija nastoji da, u skladu sa usvojenim principom vojne neutralnosti, kontinuirano unapređuje i dalje kvalitativno razvija odnose u oblasti odbrane sa svim državama i međunarodnim organizacijama, rekao je Gašić.

Takođe je istakao je da su evropske integracije, osim očuvanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta i regionalne saradnje, ključni spoljnopolitički prioritet Srbije i zahvalio na zalaganju i aktivnoj podršci Italije na tom putu.

VULIN NAJAVIO OTVARANJE JOŠ JEDNOG PRIHVATNOG CENTRA: Migranti koje je vratila Mađarska biće smešteni u Subotici

Srbija posebno ceni zalaganje i profesionalni odnos pripadnika Oružanih snaga Republike Italije angažovanih u KFOR u očuvanju mira i stabilnosti na Kosovu i Metohiji, rekao je on.

Osvrnuvši se na aktuelne krize i izazove, Gašić je istakao da je Srbija, kao i ostale zemlje regiona i Evrope, pogođena nepovoljnim ekonomskim trendovima, ali i aktuelnim bezbednosnim izazovima i pretnjama, i da uprkos tome, nastoji da, kao odgovoran član međunarodne zajednice i kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, podeli teret i pruži doprinos u ograničavanju njihovog uticaja.

Ministarka Pinoti čestitala je Srbiji na ostvarenom napretku u pregovorima sa Prištinom, ocenivši da potpisivanje četiri sporazuma predstavlja prekretnicu u dijalogu i stvara uslove za siguran i normalan život svih građana na Kosovu i Metohiji.

Osvrnuvši se na problem migranata i izbeglica, Pinoti je uputila pohvale državnim organima i narodu Srbije za iskazanu solidarnost i gostoprimljivost prema migrantima i istakla da bi human pristup Srbije trebalo da služi kao primer drugim zemljama.

Tokom razgovora konstatovano je da je saradnja u oblasti odbrane odlična i da prati ukupne bilateralne odnose.

SRBI SU ŽIVI ZAHVALJUJUĆI CRKVENIM ZVONIMA! Rasplakaće vas BOLNA ISPOVEST mati Haritine (FOTO)

Osim toga što se na godišnjem planu realizuje veliki broj bilateralnih aktivnosti u različitim oblastima, krunu saradnje čini zajedničko učešće u multinacionalnim operacijama, posebno zajednički angažman u UN misiji UNIFIL u Libanu.

Delegacija Ministarstva odbrane sastala se i sa predstavnicima namenske industrije „Finmecanica“, sa kojima je razgovarano o daljim pravcima unapređenja vojnoekonmske saradnje, s ciljem njenog podizanja na nivo privredne saradnje, dodaje se u saopštenju.

Od sada pratite Telegraf i preko Vajbera!

(Telegraf.rs / Tanjug)