HAŠIM TAČI POBRKAO LONČIĆE: Vučićeva ideja izjednačava zločince i žrtve

Potpredsednik kosovske Vlade rekao je da je predlog srpskog premijera o zajedničkom danu žalosti zapravo "ponovno pisanje istorije" i "relativizacija" događaja, što je po njemu neprihvatljivo

Kosovski ministar spoljnih poslova Hašim Tači, nazvao je neprihvatljivom inicijativu premijera Srbije Aleksandra Vučića, o uspostavljanju zajedničkog dana sećanja na žrtve sukoba na prostoru bivše Jugoslavije.

- To predstavlja relativizaciju i ponovno pisanje istorije. Ne možemo izjednačiti one koji su podsticali, organizovali i počinili genocid s onima koji su branili svoje domove. To nije ljudski i ne služi pomirenju - naveo je na društvenim mrežama Tači, koji je i potpredsednik kosovske vlade.

MILANOVIĆU, ŠTA SE DEŠAVA SA TOBOM? Hrvatski premijer odbio Vučićevu ruku pomirenja, neće zajednički dan žalosti

Prema njegovim rečima, pomirenje mora biti u službi budućnosti, a ne za "dnevnu politiku i stvaranje medijskog spektakla".

Nešto ranije, Vučićevu inicijativu je, i pre nego što je taj predlog dobio zvaničnu formu, odbio premijer Hrvatske Zoran Milanović.

- Uz dužno poštovanje i saučešće, niti mi ikome propisujemo praznike i dane žalosti, niti će iko to nama - rekao je Milanović.

(Telegraf.rs / Tanjug)