Šabić: Zakon se ne sprovodi

Šabić očekivao da Vlada nešto preduzme, a ne da polemiše

Sve što sam rekao je apsolutno tačno, dve godine posle donošenja, Zakon o tajnosti podataka se ne sprovodi i iza toga stojim, rekao je Rodoljub Šabić.

"Upozorio sam Vladu na zabrinjavajuće stanje u oblasti tajnosti podataka i sugerisao na različite mera kako bi stvari bile bolje. Zbog toga nisam očekivao od Vlade Srbije da polemiše sa mnom i objašnjava nešto što se ne može objasniti, već da nešto preduzme", kaže za Blic poverenik za informacije od javnog značaja

Povod je pismo Vlade u kojem stoji da bi "predlozi poverenika u vezi sa Zakonom o tajnosti podataka, Srbiju u ovoj oblasti vratili više godina unazad".

Šabić ocenjuje da je glavna slabost Zakona to što je za njegovu primenu predviđeno donošenje velikog broja podzakonskih akata, da su doneti samo neki, dok se sa ostalima kasnilo ili ih uopšte nema. Prema mišljenju poverenika, najopasnije je što Vlada nije donela najvažnije podzakonske akte i nije utvrdila bliže kriterijume za određivanje stepena tajnosti "državna tajna", "strogo poverljivo", "poverljivo" i "interno".

"Postavlja se pitanje kako nekoga možete da teretite da je odao, ako nije definisano šta je sve državna tajna", kaže Šabić.

U odgovoru Vlade povodom inicijative dela nevladinog sektora da poverenik treba da preuzme i nadzor nad tajnošću podataka, navodi se da ovakvo rešenje ne postoji u uporednoj praksi već da nadzor obavljaju posebna tela izvršne vlasti.

"Ministarstvo pravde to ne može jer očito je da nema resurse za tako nešto. Ja nikada i nigde nisam predložio da poverenik treba da obavlja nadzor, ionako se gušim u poslu", navodi Šabić.

Profesor Pravnog fakulteta Goran Ilić saglasan je sa stavovima poverenika i kaže da podzakonskim propisima ova oblast što pre mora da se uredi.

(Telegraf.rs)