EVO ZAŠTO JE VUČIĆ ODBRUSIO EVROPI I NE DA GAZIVODE: Albanci ETNIČKI ČISTE SRBE sa Kosova kao što je to Tito radio!

Simboliku plana ili ideju Albanaca s Kosova u proterivanju Srba sa Gazivoda treba tražiti u periodu vladavine komunizma i ideji doživotnog predsednika SFRJ Josipa Broza Tita, koji je odavno želeo da raseli srpsko stanovništvo s tih prostora!

Albanci sa Kosova i dalje nastoje da ostvare svoj san o etnički čistom Kosovu, koje će jednog dana ući u sastav velike Albanije, a u toj nameri koriste čak i plan koji je davno "sklopio" Josip Broz Tito, kako bi proterali Srbe sa Gazivoda!

Jedna od bitnih tačaka, oko kojih koplja danas lome Srbi i Albanci na Kosovu je jezero Gazivode, a cilj albanskih političara je da preuzmu kontrolu nad njim i proteraju sve Srbe sa tih prostora.

Simboliku plana ili ideju Albanaca s Kosova u proterivanju Srba sa Gazivoda treba tražiti u periodu vladavine komunizma i ideji doživotnog predsednika SFRJ Josipa Broza Tita, koji je odavno želeo da raseli srpsko stanovništvo s tih prostora!

TEMA TELEGRAFA: Zašto Srbi i Albanci u Briselu biju bitku oko jezera Gazivode?

Naime, 1972. godine Džemal Bjedić u ime Josipa Broza Tita postavio je kamen temeljac za branu visoku 107 i široku 460 metara, a Srbima u tadašnjem Ibarskom Kolašinu, današnjem Zubinom Potoku "savetovao" je da se što pre isele i bolji život potraže u Srbiji!

Jezero je tada, kako je i pažljivo isplanirano u Brozovom kabinetu, potopilo srpska imanja i oteralo 8.000 Srba sa tih prostora, što je početak progona i sna albanskih separatista!

Sudbina veštačkog jezera Gazivode koje se prostire preko administrativne linije centralne Srbije i Kosova odrediće sudbinu srpskog naroda u pokrajini.

Osim jezera i brane, tu je i hidroelektrana Gazivode. Ako ovaj strateški i za Srbe najznačajniji resurs padne u ruke Albanaca, a uveliko se radi na tome, Srbi u Zubinom Potoku će gubiti 10 miliona evra godišnje, neće imati od čega da žive i moraće da se sele ili da nastave da za pomoć moljakaju Beograd i međunarodnu zajednicu.

Oko 79 odsto jezera nalazi se na teritoriji opštine Zubin Potok, a 21 odsto na području opština Novi Pazar i Tutin koje su u centralnoj Srbiji. Pritom, 90 odsto vode potiče iz izvorišta u centralnoj Srbiji koja je gradila branu i hidroelektranu, a 99 odsto profita prištinsko preduzeće Ibar - Lepenac ubire na teritoriji Zubinog Potoka.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić poručio je Evropskoj uniji da on lično ne da Gazivode i da ukoliko je to uslov EU za otvaranje pregovora sa Srbijom "traže drugog premijera".

(D. Z.)