DOKAZANO, ALBANCI S KOSOVA LAŽU: Srbi nisu NIKADA otimali KATOLIČKE CRKVE i pretvarali ih u svoje PRAVOSLAVNE!

Albanci koji su primili islam pretvorili su svoje crkve u džamije, dok su Albanci koji su ostali katolici zadržali svoje crkve i ako je te katoličke crkve iko prisvajao to su mogli biti samo muslimani i Turci

Poznato je da su Srbi Kosovo i Metohiju naselili još u šestom veku, i da su primili hrišćanstvo dva veka kasnije od strane učenika Ćirila i Metodija koji su pripadali istočnom ili takozvanom vizantijskom hrišćanstvu odnoso pravoslavlju. Kako je onda moguće, da Kosovski Albanci danas tvrde da je SPC prisvojila Rimokatoličke crkve na Kosovu, i da ih koristi kao pravoslavne!?

SKANDAL! Albanci s Kosova OTIMAJU SRPSKE CRKVE I MANASTIRE i tvrde da su KATOLIČKI! (FOTO)

Stručnjak za ovu oblast, koji je iz ličnih razloga želeo da ostane anoniman, objašnjava za Telegraf.rs šta se zapravo krije iza cele te priče, odnosno koje su prave namere Kosovskih Albanaca.

SRBIN KOJI JE ODUŠEVIO HOLIVUD: Pričao je Amerima o Kosovu i pravoslavlju (FOTO)

- Tvrdnje da je Srpska pravoslavna crkva prisvojila Rimokatoličke crkve na KiM u mestima koja su bila naseljena Albancima katoličke veroispovesti koji su za vreme Otomanske imperije prešli u islam i da te crkve koristi kao pravoslavne crkve  je potpuno lažna i nenaučna, jer se zna kada su Srbi naselili Kosovo - kaže naš sagovornik, čije je ime poznato redakciji.

On objašnjava da je Kosovo u srednjem veku celokupno bilo prekrivevno crkvama i manastirima Srpske pravoslavne crkve i svako srpsko naselje na KiM imalo je svoju pravoslavnu crkvu, a neka mesta kao Velika Hoča imala su po desetak crkava.

- Na teritoriji  KiM kao tradicionalnom srpskom prostoru i jezgru srpske države do dolaska Turaka živelo je srpsko pravoslavno stanovništvo sa stotinama crkava i manastira i nije bilo nikakve potrebe da Srpska crkva prisvaja tuđe hramove. U vreme države Nemanjića bilo je i katolika koji su se doseljavali kao Nemci-Sasi radi rudarstva (Novo Brdo) ili kao Dubrovčani radi zanata i trgovine. Ovi katolici nisu bili Albanci, a inače im je Dušanovim zakonikom bila u potpunosti priznata sloboda ispovedanja katoličke vere i gradnja katoličkih crkava. Danas na teritoriji KiM njihovi potomci žive u Janjevu (opština Lipljan) i Letnici (opština Vitina) izjašnjavaju se kao Hrvati imaju svoje crkve i sveštenike i SPC nikad u istoriji nije prisvajala njihove hramove i vernike - priča naš sagovornik.

Albanci tvrde da su za KRVAVA UBISTVA u Kumanovu krivi Srbija i RUSIJA!

Tak nakon dolaska Turaka na KiM, dolaze i Albanci, i to sa severa Albanije, gde su uglavnom živeli građani katoličke veroispovesti. Ovi Albanci katolici imali su svoje crkve i svoju rimokatoličku hijerarhiju u mestima u kojima su živeli sa sveštenicima koji su bili Dubrovčani ili Albanci, a za koje je bila nadležna nadbiskupija u Skoplju.

- Srpska pravoslavna crkva je za vreme Turaka bila u tradicionalno dobrim odnosima sa ovom nadbiskupijom i poznato je prijateljstvo patrijarha Arsenija Čarnojevića sa skopskim nadbiskupom Petrom Bogdanijem. SPC dakle ponavljam nikada ni ovim Albancima katolicima nije uzimala njihove crkve budući da takvo ponašanje nije u duhu pravoslavlja, a u vreme Turaka to nije ni bilo moguće budući da su Turci i islam bili vladari na KiM i imali monopol sile.

Kasnije većina Albanaca katolika na KiM napušta katolicizam i prelazi u islam zbog privilegija koje su  imali muslimani u Turskoj. Od katolika Albanaca je ostalo 10 posto koji žive u Klini, Đakovici, Prizrenu, Vitini, Uroševcu, Istoku i Peći. Albanci koji su primili islam pretvorili su svoje crkve u džamije, dok su Albanci koji su ostali katolici zadržali svoje crkve i ako je te katoličke crkve iko prisvajao to su mogli biti samo muslimani i Turci kao vladajuća vera,a nikako Srbi i SPC koji su bili proganjani. Jedan broj Albanaca katolika iz okoline Vitine formalno je prešao na islam, a u tajnosti su zadržali katolicizam i to su takozvani ljaramani (šareni) koji se pominju u navedenom novinskom tekstu. Ove ljaramane su proganjali njihovi sunarodnici Albanci muslimani.

Iz svega ovoga može se videti da su teze iz teksta objavljenog u vašingtonskoj štampi, koji je Telegraf.rs preneo, u potpunosti netačne.

GOVOR KOJI JE NADAHNUO SRBE PRED BOJ NA KOSOVU: Uz ove reči su umirali srpski vitezovi!

- Suština teksta je da pokaže kako su Albanci na KiM bili starosedelačko i većinsko stanovništvo kao navodni potomci Ilira koji su primili hrišćanstvo iz Rima i izgradili crkve i manastire po Pokrajini koji su bili katolički u početku  pa su im onda kasnije u srednjem veku KIM oteli Sloveni odnosno Srbi kao  osvajači i okupatori, a albanske katoličke bogomolje pretvorili u pravoslavne crkve i manstire - smatra naš sagovornik i dodaje:

- Ovo su stare teze velikoalbanskih ideologa koji decenijama pokušavaju da proglase kulturnu baštinu na KiM koja je mahom sakralna i pravoslavna kao izvorno albansku ilirsku i katoličku.

(M. P.)