Usvojen Zakon o inspekcijskom nadzoru: Manje KORUPCIJE i SIVE EKONOMIJE

Skupština Srbije usvojila je zakon koji bi trebalo da poboljša i suštinski promeni rad inspekcijskih službi

Zakon o inspekcijskom nadzoru, poručuju iz Vlade Srbije, radikalno će smanjiti prostor za korupciju i za sivu ekonomiju. Istovremeno će biti  uspostavljen sistem procene rizika koji bi trebalo da elimiše ili bitno umanji arbitrarnost, neujednačenost, samovolju, koruptivnost i druge moguće zloupotrebe.

Zakonom, koji je podržalo 150 poslanika, utvrđeno je da će procena rizika biti okosnica planiranja i obavljanja inspekcijskog nadzora, a predstavlja kombinaciju verovatnoće nastanka štetnih posledica.

Na osnovu procene rizika zasnivaće se prioriteti inspekcijskog nadzora Zakonom je predviđena koordinacija inspekcijskog nadzora i međusobna saradnja inspekcija, kao i saradnja inspekcija i drugih državnih organa i subjekata iz privatnog sektora, a to će biti ostvareno preko budućeg Koordinacionog tela, koje će osnovati Vlada Srbije.

Tim propisom biće obezbeđena i javnost rada inspekcija kroz objavljivanje važećih propisa, planova inspekcijskog nadzora, kontrolnih lista, a predivđeno je i obaveštavanje javnosti, pružanje stručne i savetodavne podrške, upozoravanje subjekta na obaveze iz propisa...

Redovan inspekcijski nadzor obavljaće se prema planu inspekcijskog nadzora, koji je zasnovan na proceni rizika, a vanredan kada je neophodno da se preduzmu hitne mere radi sprečavanja ili otklanjanja neposredne opasnosti po život ili zdravlje ljudi, imovinu, prava i interese zaposlenih, privredu, životnu sredinu, biljni ili životinjski svet, javne prihode, komunalni red ili bezbednost...

Zakon će stupiti da snagu osmog dana od objavljivanja u "Službenom glasniku", a počeće da se primenjuje za godinu dana.

(Telegraf.rs / Tanjug)