HAŠIM TAČI PROVOCIRA SRBE: Srbija će priznati Kosovo, NI PUTIN JOJ NEĆE POMOĆI!

- To se neće dogoditi sutra, ali će uslediti u bliskoj budućnosti. Pristupanje Srbije i Kosova EU i priznanje Kosova će biti povezano - rekao je Hašim Tači

Kosovski ministar inostranih poslova Hašim Tači izjavio je danas da su pretnje po region Zapadnog Balkana islamski ekstremizam i rastući uticaj Rusije, isakavši da je "veoma teško istovremeno težiti ka članstvu u EU i održavati vojne parade za Vladimira Putina".

Tači je, takođe, uveren da će Srbija u skorijoj budućnosti zvanično priznati nezavisnost Kosova.

- To se neće dogoditi sutra, ali će uslediti u bliskoj budućnosti. Pristupanje Srbije i Kosova EU i priznanje Kosova će biti povezano - rekao je Tači u intervjuu agenciji APA.

Tači je kritikovao izjavu šefa srpske diplomatije Ivice Dačića na prošlonedeljnoj konferenciji o džihadizmu u Beču, da zapad nije blagovremeno suzbijao ekstremizam, već ga je podsticao.

- To je očigledno bio pokušaj da se sopstvena uloga u širenju nasilja i ekstremizma pre 20 godina opravda - ocenio je on.

On je podvukao i da je put Kosova u nezavisnost nepovratan, podsetivši da je 108 članica UN priznalo nezavisnost i da se gotovo svakog meseca Priština prima u jednu međunarodnu organizaciju.

Tači je rekao i da se nada da će još tokom ove godine doći do "prolamanja leda" kod pet država članice EU koje još nisu priznale Kosovo i ukazao da je priznanje Grčke, Rumumije, Slovačke, Sspanije i Kipra potrebno kako bi Kosovo moglo da pristupi EU i NATO.

Govoreći o svojoj političkoj karijeri, Tači je rekao da njegova politička snaga potiče iz naroda i da će je iskoristiti kako bi bio "faktor ujedinjenja građana Kosova, bez obzira na etničku pripradnost, i njihov predstavnik u svetu".

Kada je reč o ilegalnim migrantima sa Kosova u EU, Tači je uveren da više neće biti talasa te vrste izrazivši nadu da će EU još ove godine ukinuti vize građanima Kosova.

- Kosovari bi trebalo da dobiju slobodu da posete svoje rođake u državama EU, a pre svega trebalo bi da iskuse da Evropa nije raj - zaključio je Tači.

(Telegraf.rs / Tanjug)