VERBIĆ: U Srbiji ima viška 10.000 prosvetnih radnika i oni će MORATI DA ODU!

- Tačnu brojku daće naši statističari. Tu je suštinska uloga sindikata i direktora škola, tako da se u svakoj školi pravi najkorektnija moguća preraspodela poslova i iz škola će nam preporučiti kome da ponudimo otpremninu - kaže ministar prosvete

Ministar prosvete Srđan Verbić izjavio je da u Srbiji ima 10.000 prosvetnih radnika viška i da ne postoji način da se svi oni preraspodele.

- Tačnu brojku daće naši statističari. Tu je suštinska uloga sindikata i direktora škola, tako da se u svakoj školi pravi najkorektnija moguća preraspodela poslova i iz škola će nam preporučiti kome da ponudimo otpremninu. U sledeću školsku godinu moramo ući s optimizovanim brojem radnika - rekao je Verbić za Blic.

Na pitanje kako će rešiti problem najdužeg štrajka u istoriji srpske prosvete ministar je odgovorio: "Na istoj smo strani, moramo da se ponašamo u skladu sa onim što nam je posao".

- Povećaćemo plate nastavnicima i oni će biti prvi koji će dočekati povećanje u javnom sektoru, samo ne znam kada - rekao je Verbić.

Na pitanje šta će preduzeti ako nastavnici u štrajku odbiju da zaključe ocene na kraju drugog polugodišta, on je odgovorio da se nada da se to neće dogoditi.

- Ne znam šta mogu da budu potezi države ako neko krene da sistematski krši zakon. To je pitanje koje toliko odstupa od svakodnevne prakse da je teško na njega dati odgovor - rekao je ministar.

(Telegraf.rs / Tanjug)