Mekalister: I Srbija da bude spremna da uđe u EU!

- Po mom mišljenju, 2015. godina je dobar trenutak da se otvore i prva poglavlja, ali to nije na meni kao izvestiocu, to moraju da odluče zemlje članice EU - rekao je izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister izjavio je danas da je EU spremna za nove članove, ali da je potrebno vreme da i Srbija bude spremna da uđe u EU.

- Po mom mišljenju, 2015. godina je dobar trenutak da se otvore i prva poglavlja, ali to nije na meni kao izvestiocu, to moraju da odluče zemlje članice EU - rekao je Mekalister u izjavi novinarima u Svilajncu gde je danas prisustvovao otvaranju rekonstruisanog obdaništa oštećenog u majskim poplavama.

MEKALISTER SA SRPSKIM ZVANIČNICIMA: Dolazim u Srbiju da razgovaram, ali i da slušam!

Podsetivši da je u januaru podneo prvi Nacrt izveštaja i da je na njega podneto 222 amandmana, Mekalister je rekao da se nada da će u martu biti održana plenarna sednica Evropskog parlamenta, na kojoj će predstaviti svoj izveštaj.

- Ova sedmica je odlučujuća za moj izveštaj. Došao sam da čujem različite poruke od razlicitih strana koje treba da prenesem Evropskom parlamentu - rekao je Mekalister i dodao da je Srbija odlučila da ide put EU i da je to, kako je rekao, dobra odluka.

On je naveo da je to dug i težak put..

Mekalister je novinarima rekao da je njegova poseta Kosovu bila vrlo uspešna, kao i da je juče posetio Kosovsku Mitrovicu, a danas Prištinu gde je razgovarao sa kosovskim premijeron Isom Mustafom.

- Razgovarali smo o najrazličitijim pitanjima, a najvažnije je bilo poglavlje 35 koje se odnosi na normalizaciju odnosa Beograda i Prištine - naveo je Mekalister.

On je najavio da će se sutra u Beogradu sastati sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem i premijerom Aleksandrom Vučićem, kao i sa predstavnicima svih političkih partija i NVO kako bi upotpunio svoj izveštaj o Srbiji.

(Telegraf.rs / Tanjug)