SELAKOVIĆ: Brine me kako ćemo popuniti mesta na Kosovu!

- “Ono zbog čega sam najzabrinutiji je da li ćemo imati dovoljno sudija, tužilaca i osoblja da popunimo ova mesta. Džaba nama Pravni fakultet u Kosovskoj Mitrovici, ako nemamo te ljude” - rekao je ministar pravde na sednici skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju

Ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković izjavio je danas da je posle postizanja dogovora o pravosuđu u Briselu zabrinut za kadrovske mogućnosti za popunu sudijskih funkcija.

- “Ono zbog čega sam najzabrinutiji je da li ćemo imati dovoljno sudija, tužilaca i osoblja da popunimo ova mesta. Džaba nama Pravni fakultet u Kosovskoj Mitrovici, ako nemamo te ljude” - rekao je Selaković na sednici skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju, na kojoj je predstavio izveštaj o postizanju dogovora o pravosuđu.

Selaković je članovima tog skupštinskog tela predočio da je dogovor postignut izuzetno teškim pregovorima i da se srpska strana borila za svako sudijsko i tužilačko mesto.

Prema njegovim rečima, dogovor je postignut za područje Kosovsko-mitrovičkog upravnog okruga, odnosno da se formira jedan osnovni sud koji će biti fizički podeljen.

Kako je objasnio, u severnom delu Kosovske Mitrovice će se nalaziti odeljenje Apelacionog suda koje je nadležno za drugostepeno odlučivanje za sve sudske postupke koji dolaze iz većinskih sprskih opština, bilo da dolaze sa severa, bilo da dolaze sa juga i ono će biti sastavljeno od sedam sudija, od kojih će pet biti Srbi.

- Takođe, u severnom delu će se nalaziti i odeljenje za teška krivična dela i opšte odeljenje za krivicu, dok će u južnom delu biti odeljenja za maloletnike, opšte odeljenje i odeljenje za prekršaje - predočio je Selaković.

Ministar je naveo da je srpska strana gledala da izvuče što više može.

- “U ovom trenutku se na pravdi boga progone Srbi, sudi se Oliveru Ivanoviću, Aleksandru Lazoviću i mnogim drugima i sudi im se u Kosovskoj Mitrovici. Zamislite da oni sede pred većem od tri sudije od kojih su dvojica Srbi. Da li bi im bilo zagarantovanije pravo na fer suđenje nego što je danas?- upitao je Selaković.

On je dodao i da pitanje pred kojim organom će se polagati zakletve nije dogovoreno.

(Telegraf.rs / Tanjug)