HIT REČNIK IZ SKUPŠTINE: Evo zašto su za političare MEDVED i BALVAN uvrede, a IDIOT nije!

Idiot je privatan čovek iz nižih slojeva naroda koji nije upućen u državne poslove i koji nema u njima učešća, a kreten je osoba koja je u svom duhovnom razvitku zaostala, a fizički zakržljala

Tragom inicijative poslanika DS-a Borislava Stefanovića da se iz rečnika u Skupštini Srbije izbace lopov, balvan, stoka, hoštapler, preletač, kriminalac, bandit, bolesnik i kriminalac, dolazimo do činjenice da se na tom spisku nenalaze reči idiot, kreten i mnoge druge, a Telegraf.rs vam objašnjava zbog čega ove reči nisu uvreda za političare u Srbiji!

Kolegijum Skupštine Srbije zadužio je Administrativni odbor da napravi rečnik izraza koji su neprimereni za skupštinsku debatu, a u njemu se neće naći reč naprime IDIOT, što je i normalno jer joj tamo i nije mesto, a evo i zbog čega:

Ova reč nikako nije uvreda za političare, jer je ona još kod starih Grka označavala čoveka koji se ne bavi politikom, tačnije objašnjenje ove reči glasi:

"Idiot je privatan čovek iz nižih slojeva naroda koji nije upućen u državne poslove i koji nema u njima učešća".

KONAČNO: Bolesnik, lopov, kriminalac, đubre i ološ LETE iz Skupštine Srbije!

- Čovek je po prirodi političko biće. A onaj ko ne može da živi u zajednici ili kome ništa nije potrebno, jer je sam sebi dovoljan, nije deo države, to je ili zver ili bog - napisao je čuveni filozof Aristotel pre gotovo 2500 godina.

Kada je reč "kreten" ni ona ne može biti uvredljiva, jer njeno izvorno značenje treba potražiti u medicini, a definicija glasi:

"Osoba koja je u svom duhovnom razvitku zaostala a fizički zakržljala (suviše mali rast, gušavost, velika glava, krive noge itd.) ili poslednji, najteži slučaj umne zaostalosti".

- Prava opozicije se drastično narušavaju, ne dozvoljava joj se da iskaže svoj politički stav u okviru teme i olako se izriču opomene članovima opozicije, pa sam molio da određeni izrazi, pre svega bolesnik, lopov i kriminalac, budu stavljeni van pravila skupštine zato što niko od njih nije ni javni tužilac, ni sudija, a ni lekar koji može da deli dijagnoze – rekao je Stefanović novinarima.

- Mi smo, kao predsedavajući, rekli da bi uvođenje ovog kodeksa bila velika pomoć i da ne treba sami da određujemo koje reči će biti upotrebljavane u vođenju sednice, a šta treba da kažnjavamo. Bolje da to urade šefovi poslaničkih grupa i da se dogovore o tome - kaže Maja Gojković.

(Telegraf.rs)