GAŠIĆ I EPISKOP JOVAN: Vojni sveštenici jačaju moral i duh vojnika! (FOTO)

Oficiri verske službe - pravoslavni sveštenici, imami i kapelani - imaju duhovnu nadležnost isključivo nad jedinicom kojoj pripadaju, savetnici su komandanata jedinica i direktno potčinjeni njima, dok u kanonskom pogledu odgovaraju svojoj crkvi

Ministar odbrane Bratislav Gašić i episkop šumadijski Jovan saglasili su se danas da verska služba doprinosi jačanju duhovnih i moralnih vrednosti pripadnika vojske.

Ministar Gašić je sa vladikom Jovanom razgovarao o razvoju verske službe u Vojsci Srbije, prenelo je Ministarstvo odbrane na svom sajtu.

Gašić je tom prilikom rekao da je zadovoljan funkcionisanjem verske službe i da prisustvo vojnih sveštenika, odnosno verskih službenika, u jedinicama Vojske Srbije ima pozitivan efekat.

Prvom sastanku ministra odbrane sa vladikom Jovanom, koji je nedavno imenovan za vojnog episkopa Srpske pravoslavne crkve, prisustvovao je i glavni vojni sveštenik kapetan Slađan Vlajić.

Od 1. avgusta 2013. godine, posle više od sedam decenija, Vojska Srbije je dobila oficire verske službe, ostvarujući tako ustavno pravo svojih pripadnika na slobodu veroispovesti

Oficiri verske službe - pravoslavni sveštenici, imami i kapelani - imaju duhovnu nadležnost isključivo nad jedinicom kojoj pripadaju, savetnici su komandanata jedinica i direktno potčinjeni njima, dok u kanonskom pogledu odgovaraju svojoj crkvi.

Vojni sveštenici ne nose i ne upotrebljavaju oružje, i ne mogu da komanduju.

Na 100 do 500 pripadnika jedne verske zajednice u sistemu odbrane planirano je da bude zaposlen jedan sveštenik, da dva dolaze na 500 do 1.000 pripadnika, a na svakih sledećih 1.000 pripadnika Vojske po jedan oficir verske službe.

Svi kandidati za vojnog sveštnika morali su, prilikom konkurisanja, da imaju pozitivan stav tradicionalne crkve, odnosno verske zajednice kojoj pripadaju o ispunjavanju uslova za vojnog sveštenika, odnosno verskog službenika sa kanonskog ili šerijatskog osnova.

(Telegraf.rs / Tanjug)