O REFORMAMA U POLICIJI: Stefanović razgovarao sa Sedvilom u Londonu

- Naš cilj je da vratimo policajce na ulice u svaki deo našeg društva, jer ne želimo da sede u kancelarijama, a to je ujedno model po kome je Velika Britanija poznata - rekao je ministar unutrašnjih poslova Srbije u Velikoj Britaniji

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović je tokom radne posete Velikoj Britaniji u Londonu danas razgovarao sa stalnim sekretarom u britanskom Ministarstvu unutrašnjih poslova Velike Britanije Markom Sedvilom o reformama u policiji Srbije, o borbi protiv korupcije, kriminala, terorizma i trgovine narkoticima.

Po Stefanovićevim rečima, kako je saopšteno u Beogradu, Ministarstvo unutrašnjih poslova Velike Britanije obećalo je Srbiji stratešku pomoć za usavršavanje pripadnika policije i unapređenje njenih snaga u suzbijanju korupcije i kriminala.

- Naš cilj je da vratimo policajce na ulice, u svaki deo našeg društva, jer ne želimo da policija sedi u kancelarijama, i to je model po kome je Velika Britanija poznata. Policija treba da funkcioniše na osnovu obaveštajnih podataka, a ne kao vojna struktura - rekao je Stefanović u Londonu.

Ministar je ukazao da će reforme koje se sprovode, kao i novi Zakon o policiji koji bi trebalo da bude donet iduće godine, omogućiti karijerno napredovanje i veću efikasnost policije.

- Ministarstvo unutrašnjih poslova, kao deo Vlade Srbije, pruža punu podršku koalicionim partnerima u borbi protiv Islamske države, ima za cilj da bude maksimalno sposobno i efikasno u suočavanju sa ovom pretnjom - rekao je Stefanović u razgovoru sa Sedvilom o suzbijanju međunarodnog terorizma.

Osvrnuvši se na borbu protiv trgovine narkoticima, Stefanović je rekao da će srpska policija biti efikasnija i da će njegovo ministarstvo nastaviti saradnju s Velikom Britanijom i drugim evropskim partnerima.

Stefanović je s direktorom Sekretarijata za evropska i globalna pitanja u Kabinetu britanskog premijera, Angusom Lapslijem, razgovarao o reformama u Srbiji i nastavljanju podrške Velike Britanije Srbiji u približavanju Evropskoj uniji.

Stefanović je ukazao da će, što borba Srbije protiv kriminala i korupcije bude jača, to će biti i veće ohrabrenje za britanske i ostale strane investitore. On je sa direktorom Sekretarijata za evropska i globalna pitanja Lapsli razgovarao o povećanju učešća srpske policije u međunarodnima misijama.

Stefanović je danas posetio i pripadnike Vatrogasne službe Južnog Velsa, koja je Sektoru Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije za vanredne situacije poklonila 23 vatrogasna vozila, alat, odela i drugu opremu. Stefanović je razgovarao i sa ministrom za Evropu u Ministarstvu spoljnih poslova Velike Britanije, Dejvidom Lidingtonom o britanskoj podršci njegovoj evropskoj perspektivi Srbije.

(Telegraf.rs / Beta)