AMBASADOR KINE: Nastavak saradnje sa Srbijom u svim oblastima

Očekujem da odnosi danas budu bolji nego juče, a sigurno slabiji nego sutra, rekao je Li Mančang, kineski ambasador u Beogradu i poručio da Peking želi da nastavi prijateljsku saradnju sa Srbijom u svim oblastima

U susret Samitu Kine i 16 zemalja centralne i jugoistočne Evrope kineski ambasador u Beogradu Li Mančang poručio je da Peking želi da nastavi prijateljsku saradnju sa Srbijom u svim oblastima.

- Očekujem da odnosi danas budu bolji nego juče, a sigurno slabiji nego sutra - rekao je Li za RTS.

Ambasador je precizirao da će prvi projekat saradnje o kom će biti reči biti termoelektrana Kostolac, blok 2, a kao još jedan projekat naveo prugu Beograd - Budimpešta. Prema njegovim rečima, za vreme decembarskog samita tri premijera (Kine, Srbije i Mađarske) potpisaće dokument čija je priprema u toku, posle toga treba napraviti studiju izvodljivosti, "a posle toga mi ćemo ići dalje".

Upitan kakvi su efekti prethodna dva slična samita, Li je rekao: "Znate šta, sada je tek treći put. To su nove stvari, ali svakako ima plodova i efekata. Na primer, već sada je formirano udruženje saradnje među gradovima 16 zemalja i Kine."Li Mančang

Li je naveo i da će u decembru biti zvanično formirano udruženje Privrednih komora Kine i 16 zemalja, dok je u Mađarskoj formirano međunarodno udruženje u oblasti turizma i dodao da "plodova ima, jedan po jedan - tek počinju".

Kineski ambasador se osvrnuo i na činjenicu da jedan kineski premijer posle 28 godina dolazi u Srbiju i podsetio da je prošle godine predsednik Srbije Tomislav Nikolić posetio Kinu, a ove godine u septembru i premijer Vučić boravio u Pekingu, gde je razgovara sa premijerom Li Kećiangom i ugovorio samit u decembru.

- Hoću da naglasim - Srbija je nama prijateljska zemlja, Kina želi da nastavi prijateljsku saradnju sa Srbijom u svim oblastima. Sa Srbijom, mi smo prvi uspostavili partnerstvo, strateško partnerstvo između dve zemlje. Mi želimo da nastavimo ovo tradicionalno prijateljstvo sa Srbijom. Očekujem, posle posete premijera, da odnosi danas budu bolji nego juče, a sigurno slabiji nego sutra - zaključio je Li.

(Telegraf.rs / Tanjug)