Tadić: O Kosovu odlučuju velike sile

"Ako me pitate kolike su nam šanse, nisu velike. Ali ako pitate da li treba da odustanemo - ne treba! To ne mogu da prihvatim", rekao je Boris Tadić.

Predsednik Srbije Boris Tadić kaže da o Kosovu suštinski odlučuju velke sile, članice Saveta bezbednosti, plus Nemačka.

On je u intervju za Nedeljnik rekao da za problem Kosova mora da se pronađe kreativno rešenje koje će zadovoljiti interese Srba i Albanaca, ali i velikih sila, kao i da Srbija mora da pronađe saveznike u tom procesu.

"Ako me pitate kolike su nam šanse, nisu velike. Ali ako pitate da li treba da odustanemo - ne treba! To ne mogu da prihvatim. Spremnost da odustanemo vidim kao sistemsku grešku u našoj politici", poručio je Tadić.

Podsećajući na stav pokojnog premijera Zorana Đinđića da "treba krenuti s aktivnim predlogom rešavanja problema Kosova kako nas vreme ne bi pregazilo", Tadić je rekao da su neki od modela rešenja koji su u prošlosti bili predlagani, kao što je suštinska autonomija ili podela, prevaziđeni, odnosno da nemaju podršku ključnih faktora međunarodne zajednice.

"Sada moramo da uzmemo u obzir druga rešenja: model Severne Irske, Južnog Tirola, Olandskih Ostrva, neka rešenja sa prostora bivše Jugoslavije", objasnio je Tadić.

Rešenje, kako je naglasio, mora da sadrži četiri bitne tačke: posebno rešenje za srpske manastire i administriranje manastirskim kompleksima, posebne garancije za Srbe u enklavama, regulisanje pitanja imovine srpskih građana i države i posebno rešenje za sever Kosova.

(izvor: Nedeljnik)

"Oni koji odlučuju o Kosovu ne žele nikakvo zaleđivanje konflikta, niti to nama odgovara. Mi moramo da idemo s našim rešenjima prema onima koji o tome odlučuju u međunarodnoj areni. O tome sam pričao sa svim ključnim strankama u Srbiji i imali smo visok nivo saglasnosti, osim sa SRS i DSS. Ali, sada nije trenutak za unutrašnju debatu, već da se kod ključnih činilaca međunarodne zajednice proveri koliko je održivo rešenje koje imamo na umu", rekao je Tadić.