Čepurin: Ništa ne može sprečiti posetu Putina Srbiji!

- Suđeno je da poseta bude uspešna. Ništa ne može sprečiti taj uspeh, samo možda kiša tokom parade - rekao je ambasador Rusije u Srbiji povodom posete predsednika Rusije našoj zemlji

Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Čepurin izrazio je danas uverenje da poseta predsednika Vladimira Putina Srbiji 16. oktobra može biti samo uspešna i nikakva drugačija.

- Suđeno je da poseta bude uspešna. Ništa ne može sprečiti taj uspeh, samo možda kiša tokom parade - rekao je Čepurin Tanjugu.

On je podsetio da su Srbija i Rusija prijateljske zemlje a dva naroda bliska.

- Mi to veoma cenimo i smatramo to veoma važnim. I poseta predsednika Putina ide u tom pravcu - rekao je Čepurin.

On je dodao da poseta ima tri glavna elementa.

- Prvi i najvažniji cilj je da se prijateljski odnosi između naroda ali i politički odnosi transformišu u ekonomsku, naučnu i kulturnu saradnju - kaže ruski ambasador.

- To će biti najvažniji deo razgovora i sporazumi (čije je potpisivanje najavljeno) biće posvećeni upravo tome - dodao je on.

Drugi cilj posete je da se oda počast srpskim i ruskim herojima.

Kako je dodao, za neke taj datum - 70. godišnjica oslobođenja Beograda ili Dan pobede - nemaju posebnu važnost, ali za Ruse i Srbe koji su stradali u toj svetskoj kataklizmi to je važan događaj.

- Važno je da ispravno pamtimo našu istoriju. Naši narodi su se nalazili na ispravnoj strani istorije,iskazivali hrabrost i veoma su mnogo stradali. Naša obaveza je da im odamo počast. U oslobađanju Srbije poginulo je 31.000 sovjetskih vojnika - istakao je Čepurin.

Kao treći cilj on je istakao kontakt između dva rukovodstva kako bi se razmotrila bilateralna pitanja ali i ona sa svetske političke scene.

Upitan da prokomentariše to što će se poseta predsednika Rusije odvijati pod budnim okom stranih, pre svega zapadnih, zvaničnika i medija, i da će poruke izrečene u Beogradu biti detaljno analizirane, Čepurin kaže:

- Putinov dolazak u Beograd nije jedinstvena poseta. On je bio i u Briselu, Parizu, Kini, Brazilu i mnogim drugim zemljama i zato u ovome ne vidim ništa čudno.Tim pre što iz Beograda odlazi u Milano na samit Evropa-Azija. To je normalna stvar - rekao je on.

Prema njegovim rečima, Putin je jedan od lidera savremenog sveta i uz to harizmatičan i gde god da otputuje to se pažljivo prati.

- Nadam se da će i poseta Beogradu izazvati odgovarajući interes - rekao je Čepurin, dodavši da će Putinov dolazak doprineti i da se istakne i uloga Srbije u svetu.

- Naši odnosi se razvijaju u dobrom smeru, ne radimo ni protiv koga, zainteresovani smo za to da se naše zemlje i privrede razvijaju, da se podigne životni standard građana i ako ta saradnja ide na korist obe strane - onda tu saradnju treba unapređivati - dodao je ruski ambasador.

Na konstataciju da interes za posetu ima veze i sa tim kakve bi poruke Putin mogao da iznese po pitanju Ukrajine, Čepurin kaže da to neće biti poseta tokom koje će se koncentrisati na pitanja kriznih situacija u svetu ili na načinima za regulisanje ukrajinske krize.

- To nije kriza koju je izazvala ili isprovocirala Rusija, zahvaljujući Rusiji postignuto je krhko primirje - istakao je on, dodavši da bi svi normalni ljudi trebalo da rade na tome da se ta kriza reši političkim sredstvima.

Uoči Putinove posete najavljeno je potpisivanje sedam sporazuma, kao i da će jedna od tema razgovora biti i proširenje bescarinskog izvoza iz Srbije u Rusiju.

Čepurin veruje da će možda biti potpisano i više od sedam sporazuma i da će imati uglavnom ekonomski karakter, uključujući energetiku i železnice.

On je podsetio da 85 odsto robe koja se iz Srbije izvozi u Rusiju oslobođeno carina, dok se o ostalim, koje ne potpadaju pod taj režim, razgovara.

- Na sastanku Međuvladine komisije 7. oktobra se o tome razgovaralo i to dobronamerno i obe strane su imale želju da se nađe rešenje.Ostaje da se vidi šta će biti 16. oktobra i ja se nadam pozitivnom pomaku i to u interesu Srbije - zaključio je Čepurin.

(Telegraf.rs / Tanjug)