ĐURIĆ: Srbi i Albanci saveznici do 2025. godine!

Direktor Kancelarije za KiM Marko Ðurić izjavio je da je Beograd predložio otvaranje kancelarije za vezu Privredne komore u Prištini, i obratno, i da će to uskoro biti ostvareno, ali da je moglo da se postigne mnogo više da je imao u Prištini partnera spremnog da i sam preduzme neke korake

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić ocenio je danas da bi Srbi i kosovski Albanci 2025. godine mogli da budu saveznici i prijatelji, ali da će to zavisiti od poteza koje političari u Beogradu i Prišitni budu preduzimali narednih godina.

- Verujem da je realistično da Albanci i Srbi budu prijatelji i saveznici 2025. godine, ali zavisi šta mi političari učinimo narednih godina - rekao je Đurić na četvrtom Beogradskom bezbednosnom forumu.

On je podsetio da očekivanja nisu bila tako visoka u vreme kada su počeli razgovori koji su vodili ka dijalogu i istakao da je Briselski sporazum postao neka vrsta "političkog brenda" širom sveta - model za rešavanje kriza, sporazum koji predstavlja uvod u normalizaciju odnosa između dve strane kakvu bi svako želeo.

Đurić je naveo da je, politički, sve završeno potpisivanjem tog sporazuma, ali da bi ciljeve, prema njegovom mišljenju, trebalo postaviti više.

- Vlada Srbije je učinila jedan korak koji je po svom značaju možda veći od potpisivanja sporazuma - ohrabrili smo srpske zajednice na KiM da učestvuju u parlamentarnim izborima - istakao je on.

To je, kako je naveo, prvi put od 1999. godine da Srbi masovno učestvuju na izborima na Kosovu, uz podršku Beograda, a učešće Srba u novoj vladi u Prištini doprineće rešavanju praktičnih problema koje ima srpska zajednica na KiM, kao i smanjenju tenzija.

On je podsetio na korake preduzete u sprovođenju odredbi Briselskog sporazuma, poput regulisanja pitanja katastra, priznavanja diploma, usvajanje akcionog plana o energentima...

Đurić je rekao i da je Beograd predložio otvaranje kancelarije za vezu Privredne komore u Prištini, i obratno, i da će to uskoro biti ostvareno, ali da je moglo da se postigne mnogo više da je imao u Prištini partnera spremnog da i sam preduzme neke korake.

- Ako želimo da se u budućnosti proces normalizacije odvija mirno, moramo da uzmemo u obzir probleme lokalne zajednice - rekao je Đurić i dodao da još nije bilo razgovora o tome kako će opštinske administracije funkcionisati.

(Telegraf.rs / Tanjug)