Vučić: Moje ljudsko pravo je da ne idem na Paradu ponosa, ako je uopšte i bude!

Premijer Srbije na vanrednoj konferenciji za medijie rekao je da će predlog rebalansa budžeta biti uskoro prosleđen Skupštini Srbije na razmatranje i usvajanje, kao veoma važnog za budućnost, kako je rekao, naše dece i dodao da on neće u nedelju ići na Prajd već u Tekiju, da poseti ugrožene građane od poplava

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić održao je vanrednu konferenciju za medije u Nemanjinoj 11 i tom prilikom poručio da će njegov kabinet predložiti rebalans budžeta, a u skladu sa predloženim merama smanjenja plata i penzija. On je naglasio da neće u nedelju biti na Paradi ponosa već u poseti ugroženim građanima u Tekiji.

- Predlog rebalansa budžeta biće poslat pred Skupštinu Srbije na odlučivanje. Naš posao je da radimo, Srbija više nema vremena. Zahvalan sam svim svetskim monetarnim centrima koji su podržali ove mere - rekao je Vučić.

On je najavio održavanje Samita, kako je rekao najmanje 18 svetskih lidera u Srbiji i ponovio da je to najveći događaj u Beogradu nakon 40 godina.

- Ponosili smo se što smo pobedili fašizam i nećemo se toga stideti, zato ćemo i organizovati veliku proslavu oslobođenja Beograda - rekao je Vučić i najavio da će u nedelju obići ugrožene meštane od poplava u Tekiji.

Aleksandar Vučić izjavio je da struja neće poskupeti u narednih šest meseci i da tokom zime neće biti restrikcija. Dodao je i da će gasa biti dovoljno, apelujući istovremeno na sve u Srbiji da štede struju i da plaćaju redovno račune - za električnu energiju i gas.

- Ljudi u Srbiji mogu da budu mirni. Neće biti restrikcija gasa i struje, a ono o čemu treba da se vodi računa je da mi ispunjavamo građansku dužnost, da plaćamo račune i to je sve - poručio je premijer istavakši da ćemo gasa imati dovoljno jer smo, "iako su se mnogi protivili, izdvojili novac i zato sada imamo 450 miliona kubnih metara".Vučić je naveo da se razmatra mogućnost da u Mađarskoj (u skladištu) obezbedimo rezerve od 250 miliona kubnih metara da bismo imali garantovano snabdevanje kompletno svih (industrijskih) pogona.

Premijer je  izjavio da neće prisustvovati Paradi ponosa 28. septembra i podvukao da je njegova dužnost kao premijera da ljudima garantuje bezbednost i sugurnost, ako do skupa uopšte i dođe.

- Poštujem ustavne obaveze države i moja obaveza je da se svim ljudima garantuje bezbednost i sigurnost. Za mene je svaki dan radni, pa i subota i nedelja, ja ću tog dana ići u Tekiju, obićiću narod, imam sastanak oko rešavanja Petrohemije, a nije moja obaveza kao premijera da prisustvujem Paradi ponosa, niti mi pada na pamet, to je moje ljudsko pravo, a pravo i obaveza kao predsednika Vlade je da omogućim svakome slobodu kretanja i to će biti učinjeno - rekao je Vučić na pitanje da li će ići na Prajd.

- Baš ne bih mogao da se šetam, imam druga posla nego da se šetam pa i da nemam opet ne bih šetao. To je moj izbor. Moj je izbor da li ću u nedelju da izađem sa decom ili idem u Tekiju da radim. To je moj izbor - naglasio je Vučić i dodao da pitanja izbora nema kada je reč ustavnih obaveza da garantuje građanima bezbednost.

Kako je naveo neće da se dodvorava nikome, ni stranim ambasadama, pa da priča kako će biti na čelu kolone a od Parade nije bilo ništa, "govorili da će da se održi, a od toga nije bilo ništa".

VUČIĆ: U UTORAK ILI SREDU POTVRDA PUTINOVOG DOLASKA

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas održavanje samita najmanje 16 premijera jugoistočnih i istočnih zemalja od 16. do 18. decembra u Beogradu, kao i dolazak predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina.

- Konačnu potvrdu dolaska predsednika Ruske Federacije imaćemo u utorak ili u sredu - rekao je premijer na vanrednoj konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

O decembarskom samitu je rekao da je će to biti ubedljivo najveći skup koji će u Beogradu biti održan nakon više od 40 godina.

- Prisustvovaće svi ili gotovo svih 16 premijera, moguće je da ih bude i 18, jer se javljaju i premijeri drugih država koji žele da prisustvuju tom skupu - rekao je premijer.

Srbija će, dodao je, proslaviti oslobođenje Beograda u četvrtak, 16. oktobra i očekujemo dolazak visokih zvanica i predsednika Putina. U utorak u sredu imaćemo konačnu potvrdu njegovog dolaska", rekao je Vučić i dodao da će Srbija umeti da proslavi godišnjicu Velikog rata na najbolji mogući način.

- Ponosimo se i ponosićemo se borbom protiv fašizma - rekao je premijer.

On je zahvalio svima koji su podržali mere fiskalne konsolidacije Srbije koji su, kako je rekao, razumeli šta je to što Srbima mora da uradi po svaku cenu kako bi mlađim generacijama obezbedila sigurniju budućnost.

- Srbija nema više vremena za kukanje, naš posao je da radimo i da donosimo promene - kazao je premijer istakavši da će Srbija imati i snage i volje da već 2016. godine bude zemlja sa najvećim privrednim rastom u Evropi

(D. Z.)