Kusturica: Andriću Republika Srpska dobro stoji

Režiser Emir Kusturica rekao je danas da narod koji ima velike umetnike ima i veliku slobodu. "Ivo Andrić, veliki pisac stoji na bilbordima u Republici Srpskoj i vidi se da mu Srpska dobro stoji", rekao je Kusturica u besedi na svečanoj akademiji u Banjaluci, povodom Dana i krsne slave Republike Srpske.

On je dodao da su sada tužni oni koji su razbijali macolom Andrićev spomenik u Višegradu i da ćute, jer im je to naređeno. "Naš najveći umjetnik Ivo Andrić je i najveći borac za slobodu, a Andrićevo djelo je najveći domen srpske kulture", poručio je Kusturica.

Prema njegovim rečima, u Evropi ne postoji grad kao što će biti "Andrićgrad" u Višegradu, a Republika Srpska je rešila da Andriću sagradi ovo znamenje i izgradi istoriju.

"Republika Srpska izgradnjom `Andrićgrada`otvara se prema svijetu, a njen predsjednik Milorad Dodik usađuje pomirenje na ovim prostorima", naglasio je Kusturica.

U Banjaluci je u toku svečana akademija pod nazivom "Republika Srpska - glas koji se čuje" koja se održava u okviru obeležavanja Dana i krsne slave Republike Srpske, a program je u duhu jubileja - 20 godina od osnivanja Srpske. Prigodne besede održali su predsednici Republike Srpske Milorad Dodik i Srbije Boris Tadić.

(izvor: Nezavisne.com)