PREKOMPONOVANJE U VOJVODINI: Radikali hoće sa SNS, a Tadić sa SPS-om!

Mnogi su se već izjasnili da je rekonstrukcija vlasti u Vojvodini neophodna, ali da bi konstituisala nova parlamentarna većina i srušio DS, potrebno je napraviti neke "neprirodne saveza". Međutim, izgleda da su radikali spremni da dele vlast sa naprednjacima, baš kao što je Nova demokratska stranka spremna da sarađuje sa docijalistima

Prekomponovanje vlasti u Vojvodini dovelo je do udruživanja političkih partija koje su do skoro bile ljuti protivnici, pa su tako sada i radikali spremni da sarađuju sa Srpskom naprednom strankom, a Novoj stranci ne smeta da deli vlast sa socijalistima.

Kako tvrdi potpredsednik SRS-a Milorad Mirčić, radikali su spremni da podrže smenu aktuelnog vojvođanskog premijera, kao i da ubuduće dele vlast u Vojvodini sa naprednjacima.

Mišljenje je promenila i Nova demokratska stranka Borisa Tadića. Podsećamo da je glavni razlog neulaska u vladu Nove stranke bio ulazak SPS-a u istu. Izgleda da su reči "nećemo u vladu sa socijalistima" i "ne pregovaramo sa SPS-om" pale u vodu par meseci nakon što su izgovorene, jer NDS-u više ne smeta da deli vlast sa socijalistima.

Prema rečima potpredsednika SRS-a rekonstrukcija vlasti u vojvodini je neophodna i SRS je spremna da učestvuje u novoj vladi.

- Za SRS je prihvatljiv predlog predsednika Skupštine Vojvodine i lidera SVM-a, Ištvana Pastora, o koncentracionoj vladi, odnosno vladi nacionalnog jedinstva u kojoj bi participirale  sve parlamentarne stranke u pokrajini - rekao je Mirčić za Naše novine.

Mirčić je i dodao da SRS želi u vladu sa SNS-om ukoliko će takva vlada da "reši goruće probleme i donese neophodne akte" i da bi kao takva imala smisla i on bi je podržao.

I šef poslaničke grupe NDS-a u pokrajinskoj skupštini rekao je za Naše da su promene u Vojvodini neophodne i da će do njih doći.

- NDS je postigao dogovor sa Ligom o zajedničkom nastupu u pregovorima oko prekonponovanja vlasti u Vojvodini i u narednom periodu  nas očekuju razgovori sa predstavnicima svih poslaničkih klubova u Skupštini Vojvodine , pa tako i sa SPS-om. nakon toga ćemo videti na koji način će doći do promene vlasti u pokrajini - objasnio je Gagić.

Lider demokrata i predsednik vojvođanske vlade, ocenio je za Naše novine da bi eventualna nova vlada, u koju bi ušli LSV, SPS, DSS, SRS i Treća Srbija, bila neprirodna.

- Ne znam da li su LSV i NDS "prelomili" da ruše pokrajinsku vlast, ali da bi se konstituisala nova parlamentarna većina protiv DS-a, morali bi da uđu u savez sa svim vojvođanskim parlamentarnim strankama. Formiranje takve većine bilo bi politički "neprirodno i samoubilački", ali ne odbacujem mogućnost da do toga ipak dođe - rekao je Pajtić.

(Telegraf.rs)