Srbija na korak od Evropske odbrambene agencije

Zahvaljujući dobijanju statusa kandidata, Srbija će prvi put imati svog predstavnika na sednici Vojnog komiteta EU. O odnosima sa NATO odluku će doneti narod, navode u Alijansi

Srbija je, zahvaljujući dobijanju statusa kanditada za članstvo u EU, na korak od uključenja u Evropsku odbrambenu agenciju, što će doprineti razvoju domaće namenske industrije, istakli su srpski zvaničnici na seminaru Atlantskog saveta Srbije.

Zahvaljujući dobijanju statusa kandidata, Srbija će 14. marta prvi put imati svog predstavnika na sednici Vojnog komiteta EU, najavili su državna sekretarka Ministarstva odbrane Tanja Miščević i pomoćnik ministra spoljnih poslova Zoran Vujić.

Miščevićeva je istakla da Srbiju očekuje uključenje u Evropsku odbrambenu agenciju, što je veoma značajno za razvoj naše odbrambene industrije.

Prema njenim rečima, oblast odbrambene industije je jedan od najznačajnijih kapaciteta Ministarstava odbrane, među kojima se izdvajaju i Vojno-tehnički institut i razni zavodi koji postoje u okviru sistema odbrane.

Seminar za novinare u mestu Ečka kod Zrenjanina posvećen je vojno-bezbednosnim aspektima, a organizovao ga je Atlanstiki savez Srbije, uz podršku Norveške i Odeljenja NATO za diplomatiju.

NATO: Narod će odlučiti o članstvu

- Ne vidim nikakav problem u potencijalnom napretku Srbije u strukturi NATO - rekla je Afentouli, podsetivši na to da predstavnici Srbije pri ambasadi u Briselu dobro i stručno rade.

(Tanjug)