DAČIĆ I MULET: UNMIK će nastaviti da štiti srpsku zajednicu i baštinu

Prvi potpredsednik Vlade razgovarao je sa sa pomoćnikom generalnog sekretara UN za mirovne operacije o mandatu misije UNMIK na Kosovu. Ambasador UAE preneo je potpredsedniku Vlade da će obići Ub i Krupanj i uručiti humanitarnu pomoć koju je za građane poplavljenih područja obezbedila fondacija Kalifa bin Zajed Al Nahjan

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić razgovarao je danas sa pomoćnikom generalnog sekretara UN za mirovne operacije Edmondom Muletom o mandatu misije UNMIK na Kosovu i učešću Srbije u mirovnim operacijama UN, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Dačić i Mulet su se složili u pogledu potrebe očuvanja prisustva i kapaciteta UNMIK-a u skladu sa rezolucijom SB UN 1244, posebno imajući u vidu poverenje koje UN snage uživaju kod srpske zajednice na KiM.

U tom kontekstu, istaknuto je da će UN nastaviti da pružaju podršku srpskoj zajednici i štiti srpsku kulturnu baštinu.

Pomoćnik generalnog sekretara UN preneo je da će UNMIK nastaviti da sprovodi svoj mandat na KiM, o čemu će generalni sekretar UN i dalje redovno izveštavati Savet bezbednosti na tromesečnom nivou.

Predstavnik UN odao je priznanje Srbiji za napore koje pruža u procesu rešavanja pitanja KiM, posebno ulozi koju je prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Dačić imao tokom dijaloga Beograda i Prištine.

Istaknuto je da će UN nastaviti da podržavaju formiranje Zajednice srpskih opština i sprovođenje dogovorenog u okviru dijaloga, kao i doprinose što bržem napretku Srbije na putu ka punopravnom članstvu u EU.

Takođe, na sastanku je istaknut značaj doprinosa koji Srbija, kroz učešće u sedam mirovnih operacija, pruža naporima UN za očuvanje mira i stabilnosti u svetu, kao i visok nivo profesionalnosti i integriteta koje kontinuirano pokazuju pripadnici Vojske Srbije, policije i medicinskih timova u misijama UN, navedeno je u saopštenju.

DAČIĆ SE ZAHVALIO UAE NA POMOĆI

Ambasador Ujedinjenih Arapskih Emirata preneo je danas Ivici Dačiću da će danas i sutra obići Ub i Krupanj i uručiti humanitarnu pomoć koju je za građane poplavljenih područja obezbedila fondacija Kalifa bin Zajed Al Nahjan.

Ambasador Džuma Rašid Sejf Al Daheri je saopštio da je, pored već obezbeđene pomoći, planirano da fondacija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata finansira izgradnju između 40 i 50 kuća u ugroženim područjima.

Dačić je zahvalio ambasadoru Al Daheriju na pomoći koju su Ujedinjeni Arapski Emirati pružili u saniranju posledica poplava, istakavši da je ta pomoć među najvećima koju je Republika Srbija do sada primila, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Al Daheri je ujedno preneo Dačiću poziv šefa diplomatije te zemlje Abdulaha bin Zajeda Al Nahjana za međunarodni forum „Sir Bani Jas" u novembru.

Šef srpske diplomatije izrazio je uverenje da će u narednom periodu započeti realizacija projekata koji su dogovoreni sa emiratskom stranom.

(Telegraf.rs / Tanjug)