Gašić: Čeka nas ozbiljan posao sanacije terena

- Sad nam predstoji sanacija terena, biološka dekontaminacija, deratizacija, dezinsekcija svih područja pogođenih poplavama. Mnogo vode je ostalo na oranicama, mnogo je ostalo u kućama - rekao je ministar odbrane napominjući da pojavljivanje infekcija može biti jednako ozbiljno kao što je bila i fizička opasnost od vode

Ministar odbrane Bratislav Gašić izjavio da posle katastrofalnih poplava Srbiji predstoji ozbiljan posao na sanaciji terena.

On je dodao da će biti uložen napor da se stanje u Obrenovcu sanira u najbržem mogućem roku.

U osvrtu na trenutnu situaciju na terenu ministar je istakao da je razgovarao sa generalom Ljubišom Dikovićem, načelnikom Generalštaba i štaba odbrane od poplava u Šapcu i da je noćas prošla fizička opasnost koja je trebalo da dođe od talasa iz Hrvatske.

- Sad nam predstoji sanacija terena, biološka dekontaminacija, deratizacija, dezinsekcija svih područja pogođenih poplavama. Mnogo vode je ostalo na oranicama, mnogo je ostalo u kućama - rekao je Gašić novinarima u Moskvi.

Prema njegovim rečima, pre nego što se građani vrate u domove predstoji i posao pregleda kuća na poplavljenim područjima, pre svega od građevinskih eksperata da se kuće ne sruše, jer je tu bilo jako puno vode.

- Očekujem da se u narednih desetak dana svim našim raspoloživim snagama i taj posao završi. To je jedan ozbiljan posao kao i ovaj prethodni koji smo imali, ali pojavljivanje infekcija može biti opasno kao što je bila i fizička opasnost - rekao je Gašić.

Kako je naveo, u pojedinim područjima biće potrebno dosta vremena za povratak normalnom životu.

- Trudimo se da Obrenovac saniramo u najbržem mogućem roku i zato i jeste ogromni broj jedinica ABHO tu stacioniran kao i veliki broj pratećih jedinica, inženjerije, da bi ta šteta mogla da se sanira - rekao je Gašić.

On je istovremeno odbacio navode koje su preneli pojedini mediji da vojska nije imala dovoljno gumenih čizama.

- Samo zlonamerni ili zluradi su mogli da daju takve komentare. Vojska Srbije je bila uz svoj narod svih osam dana i sada kad je ta nesreća prošla vojska ima apsolutno sve sto je potrebno da odgovori izazovima, i spremna je za sve izazove - poručio je Gašić, dodajući da je vojska jedan od najorganizovanijih sistema.

(Telegraf.rs / Tanjug)