VUČIĆ: U Vladi Srbije SVM i Dačić, formiranje do 27. aprila (VIDEO)

SVM neće imati ministarsko mesto, ali je verovatno da će u vladi biti lider SPS Ivica Dačić, rekao je lider SNS Aleksandar Vučić

Predsedništvo Srpske napredne stranke odlučilo je da uđe u koaliciju sa Savezom vojvođanskih Mađara i dalo lideru stranke Aleksandru Vučiću i njegovim saradnicima odrešene ruke da nastave razgovore s predstavnicima drugih stranaka, kako bi vlada bila izabrana do 27. aprila.

Ovo je danas nakon sednice Predsedništva stranke izjavio njen lider zapitavši se odakle u medijima spekulacije o odlaganju rokova za formiranje vlade.

- SVM neće imati ministarsko mesto, ali je verovatno da će u vladi biti lider SPS Ivica Dačić - rekao je Vučić.

Na pitanje da li će Dačić biti jedini u vladi iz SPS, rekao da će nastaviti tehničke razgovore, da je dobro razumeo njegove ideje i da se nada da će lider socijalista prihvatiti ono što mu ponudi. Ipak, konačnu odluku o izgledu nove vlade doneće Glavni odbor SNS.

- Vlada će biti izabrana do 27. aprila, imaće najviše 17 članova. Srbija će imati malu, modernu i efikasnu vladu - rekao je Vučić.

On je dodao da će 16. aprila biti verifikovani mandati poslanika u skupštini, 24. će biti na dnevnom redu zakoni o vladi i ministarstvima, 25. treba da zaseda Glavni odbor SNS, 26. je glasanje o amandmanima, da bi 27. bila izabrana Vlada Srbije.

Uz najavu da će lider SPS verovatno biti u vladi, Vučić je napomenuo da kada je reč o predsedniku NDS Borisu Tadiću, on nikoga neće da tera da uđe u vladu budući da je sam Tadić odlučio da ne može u vladu u kojoj je Dačić.

- Ja ću doneti odluku koju ću predložiti Glavnom odboru - rekao je lider naprednjaka i dodao da ga ne interesuju razmimoilaženja nego da želi da vlada radi kao tim.

Na pitanje kako je moguća koalicija sa Tadićem za kojeg je ranije rekao da je upropastio zemlju, Vučić je naveo da nam je sada potrebna neka vrsta vlade nacionalnog spasa.

U vladi će, kako je rekao, biti pet ili sedam vanstranačkih ličnosti, a on očekuje i da će u njoj biti Kori Udovički mada nije precizirao u kom resoru.

- Biće drugačija struktura vlade, ona neće funkcionisati kao feud - poručio je Vučić navodeći da javna preduzeća neće potpadati pod ministarstva već će postojati posebno telo koje će kontrolisati njihov rad.

Vučić je rekao i da neće rukovoditi nijednim od resora budući da će biti premijer.

Takođe, kako je rekao, SNS će prihvatiti da neko od opozicionih poslanika bude predsednik Skupštine Srbije u prvoj godini ukoliko se postigne dogovor da bude rotacije predsednika parlamenta na godinu dana.

(Telegraf.rs / Tanjug)