Odbor Sajma knjiga odgovorio na prozivke: Svoju misiju smo obavili u korist kulture i literature!

Oni su istakli da se na njihov poziv izdavačima, da predlože ideje za unapređenje koncepta i organizacije Sajma, skoro niko nije odazvao pre početka ovogodišnje manifestacije

Foto: Tanjug Dimitrije Goll

Odbor Beogradskog sajma knjiga saopštio je danas, povodom oprečnih ocena koje su pratile ovogodišnje, 62. izdanje Sajma knjiga, da je nastojao da očuva "dostojanstvo i primernu, 62 godine dugu kulturnu, demokratsku i poslovnu tradiciju".

Kritike na račun Sajma knjiga zbog vašarske atmosfere: "Izložbena aktivnost nestala, ostao karneval"

- O tome svedoče 403 domaća i 116 inostranih direktnih izlagača, 1.033 učesnika u ime izlagača, suizlagača ili zastupljenih firmi iz 25 zemalja, 525 realizovanih programa, 10 izložbi, oko 188.000 registrovanih posetilaca, nekoliko hiljada učesnika, gostiju i posetilaca iz domena nekomercijalne, društvene odgovornosti Beogradskog sajma, kao i oko 1.200 akreditovanih predstavnika medija iz dvadesetak država - saopštio je Odbor kao odgovor na reakcije na tek završeni Sajam.

Reagovanja su se kretala od bezuslovne podrške do onih koji "ultimativno sugerišu radikalne zahvate u svakom drugom aspektu", kažu iz Odbora.

U saopstenju se navodi da, "suprotno javno iznetim, proizvoljnim i paušalnim tvrdnjama pojedinih izdavača ili grupa izdavača o ''karnevalsko-vašarskom sadržaju'' proteklog sajma i o eksplicitnim zahtevima za negativnom diskriminacijom pojedinih izdavača ili učesnika, i u sadržajnom i u tehničko-prostornom smislu, Odbor nalazi za shodno da utvrdi kako je svoju misiju obavio u korist kulture i literature, a protiv svake vrste diskriminacije ili podela izdavača neprihvatljivih u demokratskom, pravnom, kulturnom i poslovnom smislu reči".

Iz Odbora podsećaju da su pre početka Sajma svi izdavači bili pozvani da predlože ideje za unapređenje koncepta i organizacije Sajma, ali da je, kako tvrde, odziv bio zanemarljiv.

Uprkos svemu, navode, zadržan je imperativ da se izađe u susret svim direktnim izlagačima, odnosno izdavačima, te da se očuva koncept predstavljanja izdavačke produkcije i prodaja knjiga po sniženim cenama.

Bile su minimalne i promene izlagačkog prostora u odnosu na prethodu godinu, kažu u Odboru i dodaju da treba imati na umu činjenicu da nijedan izdavač ne polaže pravo na stalno mesto.

Oni podsećaju i da tri godine nisu povećavne cene izlagačkog prostora, a u trostruko dužem periodu ni cene ulaznica.

Odbor kaže da, poštujući i visoko vrednujući dobronamerne i dobrodošle, iako zakasnele kritike i sugestije različitih segmenata Sajma knjiga, vredi ukazati na neodrživost i neprincipijelnost u javnom iskazivanju očiglednih "sujeta, ličnih ili posebnih interesa, daleko od svakog zajedničkog ili opšteg, čak i izrazito antidemokratskih i diskriminativnih stavova, koji ni na koji način ne bi unapredili i učvrstili, nego bi, naprotiv, suštinski razorili koncepcijsko i organizaciono tkivo Sajma knjiga".

- Konačno, prihvatajući umesne kritike, Odbor svoju kulturnu misiju vrednuje kao uspešnu i nastojaće da je razvija u svakom interesu ove manifestacije - još bogatije, raznovrsnije i u skladu s vremenom i prostorom koje svojim ugledom i uticajem osvetljava. To podrazumeva i spremnost da je bezuslovno poboljšava i da bude otvoren za sve dobronamerne i konstruktivne predloge - zaključuje se u saopštenju Odbora Beogradskog sajma knjiga.

(Telegraf.rs / Tanjug)