Održana trideset prva vandredna sednica Gradskog veća grada Kraljeva

Pred većnicima se našlo 26 tačaka: Urbanistički akti, sredstva udruženjima, rešavanje pitanja gradskog javnog prevoza...

Članovi Gradskog veća su usvojili nekoliko nacrta odluka koje se tiču komunalnih delatnosti. Na taj način je, kako je istakao gradonačelnik dr Predrag Terzić nakon sednice, ispunjeno obećanje da će Gradsko veće raditi tokom leta i da će do kraja avgusta usvojiti svih deset nacrta odluka koje se tiču komunalnog uređenja grada.

- Doneli smo nekoliko urbanističkih akata. Za meštane Kovanluka verovatno je najznačajniji Plan detaljne regulacije groblja u Kovanluku, koji stvara pravnu osnovu da, kada bude završen, može da se izvrši eksproprijacija zemljišta i da građani ovog naselja mogu da se sahranjuju na onom zemljištu koje je i namenjeno za groblje - rekao je gradonačelnik, podsetivši na to da je Savet Mesne zajednice doneo odluku koja dozvoljava sahranjivanje na mesnom groblju samo onim porodicama koje su učestvovale u otkupu parcele koja se danas koristi za groblje.

- Doneli smo i Mišljenje o Predlogu studije koja će biti osnova za koncesioni akt za privatno-javno partnerstvo u oblasti javnog saobraćaja. Ona je veoma značajna jer, onog trenutka kada Komisija završi svoj rad i konačan nacrt pošalje Komisiji za privatno-javna partnerstva, po pozitivnom iskazu Komisije, biće zakazana sednica Skupštine grada Kraljeva, gde će taj predlog, nadam se, biti usvojen, što stvara pravni osnov za odabir najboljeg ponuđača za privatno-javno partnerstvo u oblasti gradskog javnog prevoza, čime bi ovaj problem bio rešen - objasnio je dr Predrag Terzić.

Gradonačelnik se osvrnuo na Izveštaj Državne revizorske institucije, prema kome, kako je i on govorio, gradski javni prevoz mora biti uređen na drugačiji način.

- Moramo odabrati najboljeg ponuđača u skladu sa studijom koja se usvoji. Mi smo na tome već dugo radili i najvažnije je da je proces primena, koji je komplikovan i jako dugo traje, započet pre izveštaja državne revizorske institucije, što je pozitivna promena - smatra gradonačelnik.

Na sednici Gradskog veća je doneta i odluka o raspodeli sredstava za sufinansiranje programa rada udruženja građana po projektima, a usvojen je i čitav niz značajnih odluka za funkcionisanje grada Kraljeva.

Kako je gradonačelnik istakao, za 14 meseci rada Gradskog veća je održana 31 sednica.

- Uspeli smo da dostignemo nivo operativnog tela koje se sastaje i zaseda kada se ukaže potreba, rešava pitanja, najvažnije probleme, ne stavljajući ih pod tepih niti odlaže za sledeći mesec ili sledeću godinu - izjavio je Terzić.

Gradski većnici su na ovoj sednici doneli i Zaključak o utvrđivanju potreba za rekonstrukcijom, sanacijom i dogradnjom objekata koji su oštećeni tokom poplava. Gradonačelnik je istakao jako dobru sardanju sa Kancelarijom za upravljanje javnim ulaganjima, posredstvom koje je grad Kraljevo uspeo da rekonstruiše u potpunosti osam mostova u gledićkom kraju i napravi potporni zid (ukupna investicija je iznosila 125.000.000 dinara), rekonstruiše školu u Adranima i napravi potpuno nov vodovod u ovom selu.

- Mislim da ćemo u narednih nekoliko dana odnosno nedelja imati još neke pozitivne vesti – preko Kancelarije za javna ulaganja dobićemo za sada najveća sredstva i napraviti potpuno novu zgradu osnovne škole - najavio je gradonačelnik Kraljava dr Predrag Terzić nakon 31. (vanredne) sednice Gradskog veća grada Kraljeva.

(Telegraf.rs)