Skandal presuda u Hrvatskoj za jedan od najstrašnijih snimljenih slučajeva zlostavljanja životinja

E. K.
Vreme čitanja: oko 3 min.
Foto: Shutterstock

Jedan od najjezivijih slučajeva zlostavljanja životinja koji je zabeležen snimkom u Hrvatskoj, te je mučenje konja Jadrana, u štali, u karlovačkom predgrađu Orlovac, vlasnik je prenosio uživo preko Fejsbuka, dobio je sudski epilog. Vlasnik konja Mile Ivanišević osuđen je na šest meseci zatvora, međutim, on nije u zatvoru, gde bi sada trebao biti. Od suda u Karlovcu zatražio je i dobio, pomeranje odsluženja kazne od dva meseca, pa će morati da se javi u zatvor 15. decembra. Razlozi su logični, ali u ovom kontekstu i prilično bizarni - zlostavljač s porodicom drži 31 konja te zbog "brige i odgovornosti" o životinjama mora da osigura hranu i kobilama negu prilikom ždrebljenja.

Snimak zlostavljanja objavio je KAportal, a nakon objave poslali su ga karlovačkoj policiji, koja je, s veterinarskom inspekcijom, odmah izašla na teren. Na uznemirujućem videu, koji traje minut i 12 sekundi, vide se dve osobe kako batinom mučki tuku konja.

Životinja je vezana lancem i ne može da im pobegne. Veći deo vremena konja po stražnjem delu tela tuče mlađa muška osoba. Drugi muškarac koji je snimao, u više navrata je rekao: "Dobro je, nemoj ga više!". U jednom trenutku konj se ritnuo, te tada isti muškarac govori: "Sada ga udari", što on i čini te ga udara još mahnitije. Te scene izazvale su oduševljenje kod dela njihovih prijatelja i pratitelja, koji su mučenje pozdravljali emotikonima smeha i komentarima poput: "Ovaj nikad nije vozio, izgleda", "Nikad taj voziti neće".

Prijavom policiji reagovali su i "Prijatelji životinja", koji su naveli da batinanje ovog konja nije izuzetak, već da vlasnik to radi i drugim životinjama, te je to njegova ustaljena praksa. Iz drugih njegovih objavljenih snimaka zaključili su da konje koristi za težak fizički rad u šumi i izvlačenje drva.

Nakon policijske i veterinarske intervencije dan kasnije, trogodišnji pastuv vranac pasmine hrvatski hladnokrvnjak, oduzet je vlasniku, te je bio smeštan u sklonište za životinje, a dve osobe su uhapšene, pa im je određen istražni zatvor, iz kojeg su pušteni 6. novembra prošle godine, te će im to vreme biti uračunato u ukupnu kaznu zatvora. Presuda Opštinskog suda od šest meseci zatvora postala je pravosnažna, kao i rešenje o izdržavanju kazne te se osuđenik Mile Ivanišević trebao javiti u zatvor u Karlovcu 15. oktobra. No, pre toga je preko advokata Županijskom sudu, odnosno predsedniku suda i sudiji izvršenja Anti Ujeviću, poslao molbu za pomeranjem.

- U molbi se navodi kako osuđenik i njegova porodica uzgajaju 31 konja, pasmine hrvatski hladnokrvnjak, a uzgajaju ih radi rasploda i prodaje. U navedenom razdoblju nužno je vratiti konje u štale i osigurati im odgovarajuću hranu i veterinarsku pomoć. Uz to, nužno je konjima osigurati odgovarajuću prehranu, kupiti kukuruz i drugo, jer je berba upravo u toku. Kako od navedenih konja deo otpada i na rasplodne kobile, u narednom razdoblju neke od njih treba i da se ždrebe, tako da je i za to potrebna odgovornost i briga osuđenika. Zbog svih tih razloga traži se odgoda nastupa na vreme od dva meseca - piše u molbi zlostavljač.

Sud je zaključio da je njegova molba osnovana. Citirajući zakon, navodi se kako je određeno da se odgoda može odobriti zbog obaveze osuđenika u dovršetku započetog posla, zbog čijeg bi neobavljanja nastala znatna materijalna šteta. Osuđenik je, uz molbu, "dostavio i ispis kopitara po vlasniku iz Središnjeg saveza udruženja uzgajivača hrvatskog hladnokrvnjaka, a prema tom ispisu potvrđuje se da osuđenikova porodica ima u vlasništvu ukupno 31 konja, uglavnom pasmine hrvatskog hladnokrvnjaka".

- S obzirom na broj konja, kao i činjenicu da se u narednom razdoblju konji s spoljne ispaše moraju vratiti u štale, nužno im je u tom vremenu osigurati odgovarajuću prehranu, a uz to, nužna je osuđenikova prisutnost pri ždrebljenju kobila, te je udovoljeno molbi osuđenika da mu se odgodi izvršenje zatvorske kazne na vreme od dva meseca po navedenoj osnovi - zaključio je sud.

Neosnovanim je ocenio argumente za odgodu "po osnovi dovršetka neodgodivih sezonskih radova", no to nije imalo nikakav uticaj na konačnu odluku da mu se omogući odgoda odsluženja kazne, te će Ivanišević morati da se javi u zatvor 15. decembra, gde bi trebao da odlsčuži još četiri meseca i sedam dana, koliko mu je preostalo, računajući vreme provedeno u istražnom zatvoru.

(Telegraf.rs/Jutarnji.hr)