Najlepša plaža na Jadranu počela je da gubi svoj prepoznatljivi oblik: Šta se događa?

I. N.
Vreme čitanja: oko 2 min.
Brač, Hrvatska / Foto. Pixabay.com

Jedna od najlepših plaža na Jadranu počela je da gubi svoj prepoznatljivi oblik, te su meštani Bola na Braču pokrenuli peticiju pod nazivom "Spasimo Zlatni rat".

Tvrde da su promene na plaži Zlatni rat više nego vidljive. U opisu peticije stoji da Zlatni rat više nije ono što je nekada bio, a ako se ne preduzmu hitne mere, ova prirodna dragocenost bi zauvek mogla da bude izgubljena.

"Posebno je važno da građani Bola, kojima je turizam glavni izvor prihoda, ozbiljno shvate ovaj problem, jer očuvanje Zlatnog rata direktno utiče na budućnost lokalne zajednice i njihov ekonomski opstanak. Na slikama se jasno vidi kako se plaža menjala kroz vreme", navodi se.

Ističu da se oblik plaže u poslednjih nekoliko godina potpuno promenio.

"Drastično izmenivši čuveni oblik koji je zaštitni znak grada Bola. Anomalije koje su sada vidljive mogu dovesti do nepopravljive štete, koja bi mogla ovaj jadranski biser pretvoriti u nešto neprepoznatljivo. Ne zaboravimo i uticaj klimatskih promena, koje također utiču na razvoj problema. Upravo ovde možemo pokušati da pomognemo plaži da se vrati u svoj izvorni oblik. To je nešto što možemo, a i moramo učiniti. Plaža nam je svih ovih godina puno dala – kako turizmu, tako i svakom od nas pojedinačno, jer Zlatni rat u sebi nosi nešto magično zbog čega mu se uvek rado vraćamo", naveli su meštani, prenosi Slobodna Dalmacija.

Zato zahtevaju da se označe zone za sidrenje dalje od plaže kako bi se smanjio uticaj na morsko dno, uvedu stroža pravila o sidrenju za sve brodove u blizini plaže, s jasnim sankcijama za prekršioce, pomeranje alternativne metoda sidrenja poput plutajućih pontona, kako bi se zaštitilo dno mora, da se redovno prati i istražuje morski ekosistem u okolini Zlatnog rata kako bi se na vreme prepoznale nove pretnje i omogućilo brzo delovanje.

Smatraju da je važno i podizanje svesti kod lokalnih vlasti i turista o važnosti očuvanja plaže i negativnim posledicama sidrenja na neprimerenim lokacijama. Ove mere mogu odmah pomoći u smanjenju štete i zaštiti Zlatnog rata dok se ne pronađu dugoročna rešenja.

(Telegraf.rs)