Olivera Injac na listi kandidata za zamenicu Marka Rutea, generalnog sekretara NATO

A. P.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Gradonačelnica Podgorice i bivša ministarka odbrane Crne Gore Olivera Injac nalazi se na listi kandidatkinja za zamenicu generalnog sekretara NATO Marka Rutea, saznaju podgoričke "Vijesti".

Izvor lista rekao je da je odlazeća gradonačelnica Podgoriceboravila u Briselu u četvrtak, gde je imala razgovor za novi posao, kao jedna od više kandidtkinja iz istočne Evrope.

List navodi da su među kandidatkinjama navodno i bivša predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović i bivša ministarka odbrane Severne Makedonije Radmila Šekerinska, bivši letonski premijer Krišjaniš Karinš, kao i odlazeća estonska komesarka za energiju Kadri Simson.

Navodno u Alijansi postoji saglasnost da zamenik Rutea bude žena iz istočne Evrope. Isključivu nadležnost za izbor svog zamenika ima generalni sekretar NATO.

Rute, bivši holandski premijer, koji je stupio na dužnost generalnog sekretara NATO prvog oktobra umesto Jensa Stoltenberga, nedavno je pozvao države članice da predlože kandidate.

Dosadašnji zamenik generalnog sekreatara Mirčea Džoana podneo je ostavku u septembru da bi učestvovao u predsedničkoj kampanji u Rumuniji u novembru, a za v. d. zamenika sekretara Stoltenberg je imenovao nemačkog diplomatu Borisa Rugea.

Pojedini crnogorski mediji preneli su u junu pisanje turskih portala da bi bivši predsednik Crne Gore Milo Đukanović mogao da bude kandidat za zamenika generalnog sekretara NATO.

Crnogorsko ministarstvo odbrane saopštilo je tada "Vijestima" da nije dobilo ni formalno, niti neformalno obaveštenje o eventualnoj kandidaturi Đukanovića, niti direktno od bilo koje članice NATO-a, niti posredstvom Ministarstva spoljnih poslova.

Injac je potpredsednica vladajućeg Pokreta Evropa sad, a za gradonačelnicu Podgorice izabrana je u aprilu prošle godine. Bila je ministarka odbrane u Vladi Zdravka Krivokapića od decembra 2020. do aprila 2022. godine.

(Telegraf.rs/Tanjug)