Ursula fon der Lajen obišla uništenu Jablanicu: "Evropska unija je uz vas"

A. P.
Vreme čitanja: oko 1 min.
Foto:Tanjug/AP

Ursula fon der Lajen, predsednica Evropske komisije, najavila je podršku Bosni i Hercegovini u saniranju posledica poplava i odrona u kojima je stradalo 27 ljudi i uništen veliki broj porodičnih kuća, ekonomskih objekata i infrastrukture.

Ursula fon der Lajen posetila je Donju Jablanicu koja je najteže pogođena u nedavnim poplavama i odronima. Bila je vidno potresena, a iako nisu bile predviđene izjave za javnost obratila se brojnim novinarskim ekipama, preneo je portal "Index".

"Gotovo da nije bilo nikakve ni prilike ni mogućnosti za spas stanovništva ovog dela. Kažem, zaista neverojatno je videti iz prve ruke sve ovo", rekla je predsednica Evropske komisije.

Izrazila je saučešće porodicama nastradalih i najavila podršku Evropske unije Bosni i Hercegovini u saniranju posledica poplava i odrona:

"Evropska unija je svakako tu uz vas, i to ne samo u ovom kratkoročnom razdoblju prvog odgovora, već naravno i u dugoročnijem razdoblju u saniranju i obnovi, odnosno vraćanju života ponovo u ova područja", istakla je ona.

Predstavnici opštine Jablanica istakli su da je šteta samo u ovoj opštini procenjena na 25 milijona evra.

Ranije je predsedateljica Veća ministara BiH Borjana Krišto, koja je bila u Donjoj Jablanici zajedno s predsednicom Evropske komisije, najavila da će BiH aplicirati za Fond solidarnosti Evropske unije kako bi sanirala posledice poplava i odrona.

BiH na to ima mogućnost s obzirom na to da je zemlja kandidat za EU. U BiH je početkom oktobra u poplavama i odronima poginulo 27 osoba, a štete se procenjuju do 100 miliona evura.

(Telegraf.rs)