Republika Srpska: Data saglasnost za onlajn nastavu u školama zbog pojave meningitisa među đacima

A. P.
Vreme čitanja: oko 1 min.
Foto-ilustracija: Shutterstock

Ministarstvo prosvete i kulture Republike Srpske dalo je saglasnost Osnovnoj školi "Sveti Sava" iz Kotor Varoša za onlajn nastavu za učenike svih odeljenja prvog razreda zbog pojave virusnog meningitisa.

Iz Ministarstva navode da su obavešteni da su registrovana i tri slučaja pojave virusnog meningitisa u dečjem vrtiću "Larisa Šugić" u istoj opštini, rečeno je Srni u Ministarstvu.

Prema izveštaju Instituta za javno zdravlje, Dom zdravlja na području ove opštine vrši epidemiološko istraživanje na terenu radi ranog otkrivanja izvora zaraze, puteva prenošenja zarazne bolesti i drugih mera s ciljem sprečavanja ili umanjenja daljeg širenja bolesti, navodi se u saopštenju.

Osnovna škola "Sveti Sava" obavestila je Ministarstvo o pojavi virusnog meningitisa kod jednog učenika prvog razreda, kao i da 16 učenika iz tog odeljenja ne dolazi na nastavu.

"S obzirom na to da je škola zatražila saglasnost za organizovanje nastave na daljinu za ovo odeljenje prvog razreda radi prevencije širenja infekcije, te zaštite zdravlja učenika, Ministarstvo se obratilo Institutu za javno zdravlje Srpske radi epidemioloških preporuka za organizaciju vaspitno-obrazovnog procesa u ovoj školi", pojašnjavaju iz Ministarstva.

Period inkubacije traje od sedam do 10 dana. U Institutu su potvrdili da je reč o enterovirusnom meningitisu, oboljenju koje se najčešće prenosi, uslovno rečeno, "prljavim rukama".

(Telegraf.rs/Tanjug)