Sarajevo je najbolja destinacija sveta za 2025. prema izboru čitalaca National Geographica

I. N.
Vreme čitanja: oko 1 min.
Foto: Mateja Beljan

Nakon nedavno organizovanog glasanja na National Geographic Travel Instagram stranici - Sarajevo je i zvanično proglašeno najboljom destinacijom sveta prema izboru čitalaca ovog magazina.

"Zvanično je: Sarajevo je naš pobednik po izboru čitalaca za 2025. godinu", napisali su na Instagram stranici National Geographic Travel.

Reč je o listi "Best of the World 2025" koja donosi listu destinacija koje morate posetiti naredne godine, a koje su ručno odabrali istraživači, fotografi i urednici National Geographica.

National Geographic organizovao je glasanje na Instagram stranici koje je trajalo do 17. oktobra, a najviše glasova dobio je upravo glavni grad Bosne i Hercegovine. Tako se Sarajevo našlo na listi od 25 destinacija za 2025. godinu koje preporučuju.

National Geographic navodi da Sarajevo i dalje inspiriše znatiželjne putnike iz celog sveta i da nije ni čudo što je grad ubedljivo pobedio na ovogodišnjem izboru čitalaca.

"Viševekovna istorija Sarajeva utkana je u njegove prirodne lepote poput reke Miljacke, koja teče ispod više od desetak mostova, uključujući Latinsku ćupriju i pešački most na Skenderiji izgrađen od istih materijala kao i Ajfelov toranj prema priči lokalaca", navodi se na web stranici National Geographica.

Dalje u tekstu ističu da ljubitelji istorije mogu odati počast otpornosti grada posetom znamenitostima kao što je Tunel spasa.

"Ljubitelji vina mogu probati poznate domaće sorte Žilavku, Blatinu ili Vranac. Avanturisti mogu ići na rafting, alpsko skijanje ili pešačiti do jednog od najveličanstvenijih evropskih slapova", navodi se u preporukama National Geographica za posetu Sarajevu i Bosni i Hercegovini.

Na listi su se našli i Brašov u Rumuniji, ali i Tunis, Abu Dabi, Barbados...

(Telegraf.rs)