Novi makarski vidikovac nosiće ime po srpskom muzičaru: Građanima nije ništa jasno: "A zašto?!"

K. P.
Vreme čitanja: oko 3 min.
Foto: Facebook/Javna vatrogasna postrojba grada Makarske

U okviru festivala "Modro i zeleno", održanog pre mesec dana, u Makarskoj je drugi put organizovana dodela "Nagrada Milana Mladenovića", koju je osnovala Zadužbina Milana Mladenovića iz Beograda. Ova nagrada se od 2019. godine svake godine dodeljuje na Milanov rođendan 21. septembra.

Tada je publiku obradovala najava Grada Makarske da će plato na poluostrvu Osejava uskoro nositi ime "Vidikovac Milana Mladenovića", čime će se Milanov "Krug" širiti dalje.

Projekat vidikovca, kojim će se odati počast srpskom muzičaru čija je majka bila iz Makarske, već se realizuje, a iz Grada je stigla najava da su autorice ovog rešenja talentovane arhitektice Branka Juras i Morana Ostojić.

Prema rečima autorki, koncept idejnog rešenja za vidikovac proizilazi iz neraskidive veze Milana Mladenovića sa Makarskom i teksta pesme benda Ekatarina Velika - "Krug".

Zamišljen je kao mesto na kojem se susreće čovek s prirodom i samim sobom. Krug je klupa izrađena od metala, prečnika tri metra. Izborom materijala i oslanjanjem na zatečenu stenu, prirodni ambijent se ne narušava, već se u njega suptilno interveniše.

"Čarobna kombinacija"

"Obojen plavom bojom i okružen zelenilom Osejave čini čarobnu "Modro i zeleno" kombinaciju. Radujemo se realizaciji ovog projekta koji slavi spoj umetnosti, prirode i zajednice", rekli su iz Grada Makarske.

Međutim, ova najava nije baš obradovala Makarane koji su se pobunili komentarima jer navedeni plato na Osejavi, kao i celu šumu, više od 20 godina uređuje umirovljeni Makaranin Ozren Miočević. On je radni vek proveo kao izvrstan kuvar, a sada volonterski troši svoj trud, vreme i novac, popravlja klupe, sadi cveće i brine o prirodi.

"Nemam ništa protiv osobe koju želite da odate počast vidikovcem, ali on nije ni blizu zaslužna osoba koja bi dobila to mesto! Barba Ozren svojim rukama brine o celom tom delu Osejave i jedina je osoba koja zaslužuje da njeno ime ostane zauvek zapisano! Poslednjih 20 godina taj čovek neumorno brine o Osejavi, a ne roker kojem je sa Makarskom samo poveznica da mu je majka odavde i da je ovde provodio leta. Šta je on dobro uradio za naš grad? Koliko znam - ništa."

"Idejni autor ovog vidikovca, koji ga je golim rukama izradio i uredio, je gospodin Ozren Miočević u ime prirode, umetnosti i zajednice. Molim Grad da se ne kiti tuđim perjem", samo je deo komentara sugrađana.

"Problem našeg grada uvek je bio što smo tražili potvrde vrednosti van njega, a ne u njemu. Evo opet, slavimo nekoga koga zapravo ni ne poznajemo, a ne onog koji to stvarno zaslužuje!"

Otišla posljednja legenda grada

"Lično nemam ništa protiv Mladenovića i spomena na njega, ali smatram da su neki ljudi ostavili dublji trag u našoj zajednici", izjavio je jedan od građana, osvrćući se na Joskovu neizbrisivu ulogu u životu grada.

Dok se u Makarskoj provode planovi o novim intervencijama, Makarani su izrazili zabrinutost da se ruše pozitivne inicijative koje su građani sami pokrenuli.

"Osejava vapi za osnovnim uređenjem, a odlučili ste da intervenišete na dijelu koji je već godinama briga našeg Ozrena", dodaju.

Građani smatraju da bi grad trebao više slušati svoje ljude i njihove ideje.

Unatoč kritikama, građani su pohvalili rad Ozrena Miočevića, koji je već 23 godine aktivan u održavanju Osejave.

"Zamenio sam puknute daske na klupama i sadio cveće iz gušta", rekao je Miočević, ističući da ga ne zanimaju slava ili titule.

Njegova predanost očuvanju grada očituje se u svakodnevnim malim delima koja doprinose lepoti Makarske.

Kritika je takođe stigla na račun novog dizajna vidikovca. "Ideja kružne klupe je zanimljiva, ali od plavog metala nikako ne pripada ovom mjestu", naglasili su građani, sugerirajući da bi se zelena drvena klupa bolje uklopila u okoliš.

Makarani su tako jasno izrazili svoju želju da budu uključeni u procese odlučivanja, pozivajući gradske vlasti da ih pitaju o važnim promjenama.

"Treba čuti glas građana", poručili su, naglašavajući da je Osejava više od samo mjesta - ona je srž njihovog identiteta.

Ovaj slučaj predstavlja širu sliku o tome koliko je važno čuvati nasleđe i tradiciju, te kako je građanska inicijativa ključna za očuvanje identiteta jednog grada.

U Makarskoj, gde su legende poput Joska Vusija dio svakodnevnog života, građani se bore za to da njihove vrednosti i trud ne budu zaboravljeni.

(Telegraf.rs/Jutarnji.hr)