Ko je bio direktor čuvene bolnice u Zagrebu koji je pao pa poginuo: U HDZ-u godinama

A. R.
Vreme čitanja: oko 1 min.
Foto: STR / AFP / Profimedia

Ante Ćorušić, dugogodišnji direktor KBC-a Zagreb, smrtno je stradao, a kako prenose hrvatski mediji on je navodno pao sa požarnih stepenica u krugu bolnice.

Rođen je 15. maja 1958. godine u Splitu. Predsednik je Hrvatskog društva za ginekologiju i opstetriciju. Po struci ginekolog, poziciju direktora je dobio na prvoj sednici Karamarkove vlade 28. januara 2016. godine.

Dok nije postao direktor najveće bolnice u Hrvatskoj, vodio je HDZ-ov odbor za zdravstvo i bilo je naznaka da će biti budući ministar zdravstva.

Rodom je iz Lovreća u Imotskoj krajini, a deo detinjstva proveo je u Splitu, u kojem je završio školu. Tvrdi da nije katolički fanatik, kako ga neki etiketiraju.

"Vernik sam kao i većina ljudi, ali nisam previše praktični vernik, jer na misu idem onda kad za to osetim potrebu. Verujem u Boga i u harizmu svete Crkve katoličke", objasnio je jednom prilikom.

Ćorušić je, prema vlastitom priznanju u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju 2020. godine, član HDZ-a od 1989. godine, a u stranku se učlanio u Zaprešiću, u kojem je tada živeo.

U maju 1991. privremeno prekida specijalizaciju da bi se kao doktor dobrovoljac pridružio Glavnom stožeru saniteta, a potom u jedinici hrvatske policije i tadašnjeg Zbora narodne garde. Na ratištu je proveo 19 meseci i 13 dana.

Ratni put vodio ga je od Vukovara preko Vinkovaca i Osijeka do Pakraca, Lipika i Garešnice. Nakon što je Hrvatska priznata, u septembar 1992. je demobilisan, a potom je položio specijalistički ispit iz ginekologije i opstetricije. Potom je tokom 1994. kao dragovoljac otišao u Bosnu i Hercegovinu (Nova Bila, Vitez, Travnik).

(Telegraf.rs)