"Ako Palčo sazna, ubiće me": Otkriveno kako je pronađeno telo male Vanje i šta je radio otac kad je nestala

I. N.
Vreme čitanja: oko 4 min.
Foto-montaža: Foto: Facebook/Zorica Gjorcevska, Facebook/Pance Zezovski, Privatna arhiva, Telegraf.rs, Shutterstock

U toku je suđenje za otmicu i ubistvo male Vanje Gorčevske, koja je svirepo oteta ispred svog stana u Skoplju i ubijena potom nadomak prestonice Severne Makedonije.

Nestanak devojčice 27. novembra prošle godine digao je ceo region na noge, a šokantno otkriće 3. decembra, kada su njeno i telo Panča Žežovskog iz Velesa pronađeni i kada je ustanovljeno da su dva ubistva povezana, otvorilo je Pandorinu kutiju.

Pomoćnik načelnika SVR Skoplje Muzafer Kaišić je, tokom svedočenja na suđenju, opisao trenutak kada ga je Vlatko Kešišov, jedan od osumnjičenih, zajedno sa drugim istražiteljima MUP-a odveo na mesto gde je sahranjena ubijena Vanja.

On je rekao da se Kešišov plašio da komunicira sa drugim inspektorima MUP-a, strahujući da će ga ti inspektori izručiti Ljupču Palevskom Palči, koji je glavni osumnjičeni za ubistva i koji je nakon zločina bio pobegao u Tursku.

"Ako Palčo sazna, ubiće me", rekao je Kešišov.

Prema Kaišićevim rečima, on je rekao da su na mestu gde je Vanja sahranjena, osumnjičeni komunicirali radio vezom Motorole, da su nosili rukavice, lopate i kopač, piše Sloboden Pečat.

Sam Kešišov je tvrdio da je stajao po strani, ali je istakao mesto gde je Vanja pokopana.

Istovremeno, ukazao je načelniku na prostor koji je ličio na divlju deponiju i gde su bili jastuci i dušeci i rekao mu da tu treba da kopaju.

Oružje kojim je izvršeno ubistvo nije pronađeno. Načelnik je napomenuo da je Vanjin otac, Aleksandar Gorčevski, zajedno sa još jednom osobom, Goceom Trajkovskim, inspektorima stalno slao snimke sa video-nadzora, fotografije. Goce se predstavio kao pošten i savestan građanin koji je samo želeo da pomogne u istrazi.

"Goce mi je poslao mnogo snimaka i poruka, a jedan bih izdvojio kao konkretan. Reč je o snimku i fotografiji vozila na benzinskoj pumpi u Velesu, na kojoj je Panče Žežovski sa još jednom osobom. Videli smo taj snimak, ali nismo razumeli zašto nam ga šalje. U tom trenutku nismo povezivali ta dva događaja, između Žežovskog i Vanje“, rekao je Kaišić.

Goce je tvrdio da je snimak došao od njegovog rođaka koji je radio na toj pumpi i da mu je taj snimak dao kako bi pomogao u istrazi.

"Kada nas je Vlatko Kešišov odveo na mesto gde je telo zakopano, rekao je da je loš čovek. Kopali smo dok se nije pojavio nos i obrva“, rekao je Kaišić.

Kaišić je tvrdio da je otac Aleksandar u stanici u više navrata tvrdio da je devojčica kidnapovana, a kada su istražitelji pretresli razne lokacije i jedan od stanova u vlasništvu porodice, koji je bio prazan, Aleksandar nije izašao iz automobila i stalno je govorio da gube vreme i da treba da "tragaju za mafijašima". Opisao ga je kao "prirodno zbunjenog i uverenog da je Vanja kidnapovana i ubijen".

"On nam nije pravio problem, stalno nam je slao video snimke i slike, tražio pomoć, a čim smo krenuli u nekom pravcu, rekao je da je ili kidnapovana ili ubijena“, dodao je Kaišić.

Ovako su izgledali poslednji sati Vanjinog života

Podsetimo, mala Vanja oteta je u samom centru Skoplja, u stambenoj zgradi gde je živela. Kobnog 27. novembra u ranim jutarnjim satima krenula put škole, ni ne sluteći da do nje nikad neće stići. Vanja je oko 7.25 časova tog jutra izašla iz stana i krenula ka izlazu. Samo minut kasnije u hodniku zgrade su je ščepali otmičari, koji su joj vezali ruke i noge i ugurali je u vreću za spavanje. Nemoćna da se odbrani, Vanja je izneta iz ulaza i uneta u ukradeno vozilo marke "citroen", koji su njeni otmičari ukrali od Pančea Žežovskog kojeg su prethodno ubili i zakopali nedaleko od Velesa.

Nepun minut kasnije "citroen", praćen "renoom Kango" krenuo je niz ulicu, otmičari su sa Vanjom bežali van grada.

U 7.30 časova poslednji put je uhvaćen signal Vanjinog telefona, nedaleko od kuće, u bulevaru "Partizanski Ordas"...

Vanjina majka napustila je stan nekih deset minuta kasnije, ne znajući šta se prethodno odigralo u ulazu. Do tada su otmičari sa Vanjom već grabili ka selu Brazda, koje se nalazi na obodu Skoplja.

Oko 8.20 Vanjinu majku su pozvali iz škole da je obaveste da devojčica nije došla na nastavu. Vanja već uveliko nije bila dostupna. Zabrinuta, majka je u 8.35 prijavila njen nestanak policiji.

Pet minuta kasnije su otmičari, kako se veruje bili na ulazu u selo Brazda.

Veruje se da je Vanja, sve dok nije ubijena, bila držana vezana u vreći za spavanje. Prema navodima policije, a na osnovu onoga što su osumnjičeni rekli prilikom saslušanja, Vanja je upucana oko 10 časova.

(Telegraf.rs)