Građanima Crne Gore ovo nije jasno posle popisa: Srpski jezik dominantan u državi

A. R.
Vreme čitanja: oko 2 min.
Printskrin: Tanjug

Građani Crne Gore rekli su da su rezultati Popisa očekivani i da nema velikih iznenađenja.

Saglasni su sa tim da je svako imao mogućnost da se izjasni kako želi u skladu sa tim kako se oseća i kako misli da treba, kao i sa tim da je narod u Crnoj Gori podeljen.

"Ljudi su imali mogućnost da kažu šta misle, jednostavno to su rezultati, nema tu neke velike filozofije. Narod je podeljen, braća iz iste porodice, jedni su Srbi, drugi Crnogorci, jedni govore crnogorskim, jedni srpskim, to je tako. Takva je zemlja, takav je narod i to je jednostavno bilo za očekivati", navodi učesnik u anketi.

Jedan deo građana smatra da je očekivano to što se najviše građana u Crnoj Gori izjasnilo kao Crnogorci, mada kažu da su verovali da pripadnika ovog naroda procentualno ima više.

Ističu i da im je nelogično da Crnogoraca ima više u odnosu na Srbe, a da ipak više građana Crne Gore govori srpskim jezikom.

"Nije mi jasno da Crnogoraca ima više, 41 odsto u odnosu na ove druge, a srpskim jezikom priča više građana nego crnogorskim", rekla je jedna stanovnica Crne Gore.

Jedan građanin je istakao da je Srbija vršila propagandu u korist srpskog naroda, ali da to nije previše uticalo na konačne rezultate.

"To je ta propaganda što je bila malo jača u Srbiji, to je 2-3 odsto, to je bez značaja i to je to otprilike", rekao je on.

Drugi deo građana navodi da je to što se broj Crnogoraca smanjio u odnosu na prošli popis normalno jer su Srbi nekada bili većinski narod u Crnoj Gori.

"To što ima manje Crnogoraca, to je normalno. U Crnoj Gori je srpski narod nekada bio većinski", kaže stanovnik Crne Gore.

Takođe, postoji mišljenje i da je veći broj stranaca u Crnoj Gori, uz veliko iseljavanje domaćeg stanovništva, uticao na konačne rezultate popisa.

"Ovi stranci što su nam tu, to je malo poremetilo nešto. Ne sviđa mi se što je iseljavanje veliko, ja mislim nekih 5-6 odsto manje stanovnika u odnosu na 2011", rekla je jedna građanka Crne Gore.

(Telegraf.rs/Tanjug)