Mandić: Kao pripadniku srpskog naroda zadovoljan sam da je popis u Crnoj Gori protekao pošteno

E. S.
Vreme čitanja: oko 2 min.
Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Predsednik parlamenta Crne Gore, Andrija Mandić, čestitao je na početku skupštinskog zasedanja Monstatu na sprovođenju popisa stanovništva čiji su rezultati predstavljeni danas. On je rekao da su neke slike dobre, a neke ne. Posebno se osvrnuo na činjenicu da ima devet opština u "dubokoj starosti", ali i na podatak da je 20 odsto građana mlađe od 20 godina.

Ističe da su ovi podaci veoma važni, i da će se na osnovu tih podataka kreirati politike.

"Po nacionalnoj pripadnosti Crna Gora ima 256.463 odsto građana koji se izjašnjavaju kao Crnogorci, a 205.370 Srba, dok su se kao Bošnjaci izjasnilo 9,45 odsto građana (58.956), kao Albanci 4,97 odsto građana (30.978), kao Rusi 2,06 odsto (12.824), a kao Muslimani 1,63 odsto (10.162), Prema popisu iz 2011. godine, Crnogoraca je bilo 44,97 odsto (278.865), Srba je bilo 28,72 odsto (178.110), Bošnjaka 8,64 odsto (53.605), Albanaca 4,9 odsto (30.439)“, kazao je Mandić, prenosi RTCG.

On je pročitao i rezultate popisa o jeziku koji su pokazali da srpskim jezikom govori 43,2 odsto, crnogorskim 34,5, bosanskim 7 osto, albanskim 5,3 osto, ruskim 2,4 osto, srpskohrvatskim 2,08 odsto, a ne želi da se izjasni -1,7 osto.

"Poštovani građani, veoma sam zadovoljan da je popis protekao pošteno, da smo dobili rezultate onakvi kakvi jesu, jer je situacija u Crnoj Gori sada bolja nego što je bila ranije. Ovo je tema koja će obeležiti današnji dan“, istakao je Mandić.

Poslanik URE Filip Adžić tvrdi da su rezultati popisa pokazali da Crna Gora može opstati isključivo kao građanska država.

Poslanik DPS-a Jevto Eraković kazao je treba obratiti pažnju na demografske podatke popisa i na to da stanovništvo stari.

"Crna Gora je pokazala svoj građanski karakter, uprakos raznim naletima nacionalizama iz regiona, a naročito jednog koji je bio usmjeren da se potpuno promijeni struktura jezika u Crnoj Gori", kazao je Eraković.

Poslanik NSD-a, Marko Kovačević, istakao je da je zadovoljan rezultatima popisa.

Došlo je i do polemike između šefa poslaničkog kluba DPS-a Andrije Nikolića i predsednika Skupštine Andrije Mandića. Nikolić je, naime, kazao da ovaj popis pokazuje trendove, ali i da pokazuje da nije bilo pritisaka prilikom prethodnih popisa.

Šef Skupštine je kazao da je bio u Skupštini kada su oni bili najteže ponižavani od strane tadašnjih predstavnika većine – da su oni politički Srbi, posrbice i tome slično.

"Narod se izjasnio i 2003. i 2011. godine i 2023. godine. Bar se skinula jedna priča o navodnim političkim Srbima, posrbicama i tome slično. Narod se izjašnjava nekad više nekad manje, ali je važno da to što su ljudi rekli, da dobijemo konačne rezultate. To je ono što danas pozdravljamo. Na osnovu ovih rezultata, ovaj parlament i većine će definisati, u dogovoru sa opozicijom, buduće politike za ovu državu“, kazao je Mandić.

Praviće dogovore i uređivaće zemlju tako što svaka država, navodi, uređuje sebe. Nikolić se nadovezao i kazao da nema ništa protiv protiv Mandićevog tumačenja popisa i istorije.

"Crna Gora je građanska država a ono što smo pokušavali da objasniom i ranije – temelji građanske i multietničke Crne Gore su čvrsti", kazao je Nikolić.

(Telegraf.rs)