Uprkos "rafalima", nebo nad Hrvatskom čuvaće Mađari i Italijani: Razlog je veoma jednostavan

M. P.
Vreme čitanja: oko 2 min.
J.MORTREUIL/Armée de l'Air et de l'Espace/SIRPA/MORH

Hrvatska bi uskoro na nebu mogla gledati mađarske i italijanske borbene avione. Jer dok hrvatski piloti ne svladaju "rafale" - na kojima sada lete - vazdušni prostor Hrvske nadziraće i štititi prve komšije.

Dnevnik Nove TV saznaje da je sporazum o tome i službeno potpisan. Dolaskom stranaca penzionisaće se MIG-ovi.

"Pri kraju smo pregovora i dogovora, treba promeniti dosta regulative na nivou susednih zemalja, Hrvatske i NATO-a. Sve to ide paralelno i ja bih rekao da smo blizu početka primene sporazuma. Sve bi trebalo biti dogovoreno do kraja godine", rekao je brigadir i zamenik komandanta HRZ-a Željko Ninić.

Sporazum su prošli mesec u ime Ministarstava odbrane potpisali komandanti ratnih vazduhoplovstava, ali podalje od televizijskih kamera. O tome nisu obavestili javnost iako se baš o ovakvom nadzoru vazdušnog prostora - godinama pregovara.

"Sve ono što dan-danas radimo sa svojim lovcima i svojim operativnim središtem, nastaviće se i dalje. Samo neće poletati hrvatski borbeni avioni na uzbunu koja bude od strane NATO, nego će to raditi susedne zemlje članice sa svojim avionima", objasnio je Ninić.

Mađarski "gripeni" preuzeće sjeverni i kontinentalni deo Hrvatske, dok će italijanski "jurofajteri" imati dežurstvo na Jadranu. MIG-ovi na koje sada država računa - broje svoje posljednje sedmice. Baš kao i piloti letove na njima.

Čim Mađari i Italijani preuzmu zaštitu hrvatskog neba i MIG-ovi će u zasluženu penzije. Biće prizemljeni i planira se da budu izloženi na nekoliko lokacija, kao svojevrsni muzejski primerak. Oni koji će preuzeti njihov posao nadzora i presretanja iz vazduha - ne traže da im se taj angažman i plati.

"Zemlje koje će dati uslugu ne traže zauzvrat nikakve finansijske naknade od zemlje koja prima uslugu. To su isti lovci koji čuvaju Mađarsku i Italiju, samo će im područje odgovornosti biti malo prošireno i ne iziskuje nikakve dodatne troškove. To je praksa i drugih evropskih zemalja, koje su u sličnoj situaciji kao Hrvatska", rekao je Ninić.

Svi oni podređeni su pozivima komande u Španiji. Dok njihove kolege budu odrađivale prve zračne zadaće - hrvatski piloti i tehničari moraju završiti obuku na "rafalima".

Neki od njih i sada se školuju u Francuskoj. Što pre budu gotovi, pre će u pravu akciju i tako preuzeti posao za koji sada Hrvatska računamo na komšije, zaključuje Dnevnik.

(Telegraf.rs)