Išli smo da snimimo strahote Jablanice, a zatekli smo porušeni most: Nema veze s poplavama, setite se istorije

Vreme čitanja: oko 2 min.
Foto: Mateja Beljan

Jablanica je strašnim povodom protekle nedelje u centru pažnje - velika kiša donela je katastrofalne poplave, koje su za sobom ostavile smrt i pustoš. Kada smo ušli u ovu malu hercegovačku opštinu prvo smo ugledali jedan srušen most, i to ne od poplava.

Mlađe generacije to sigurno ne znaju, Jablanica je stekla veliku slavu zbog čuvene Bitka na Neretvi tokom Drugog svetskog rata, a kao spomenik tom velikom događaju, bici za ranjenike, uređena je konstrukcija srušenog mosta i, jedna parna lokomotiva i vagon. Tu je muzej, nekada zasigurno jedno od kultnih mesta slave narodnooslobodilačke borbe.

"U cilju celovitog i dostojanstvenog obeležavanja ovog događaja, 12. novembra 1978. godine povodom obeležavanja 35. godišnjice Bitke na Neretvi otvoren je Memorijalni kompleks u Jablanici u čijem sastavu se nalazio i Spomenik na Makljenu kod Prozora, autora Boška Kućanskog. Kompleks u Jablanici i Spomenik na Makljenu svečano je otvorio Josip Broz Tito", opisano je na internet stranici muteha "Bitka za ranjenike".

Porušeni most ostavlja bez daha - ostao je tu, na ključnom mestu borbi koje su se vodile na Neretvi. Pešaci mogu da se spuste do mosta, da pređu sa druge strane i vide i bunkere koje su koristile četničke snage.

Čini se da je most, prilikom konzervacije, delimično izmenjen, odnosno, on se ne nalazi na istom mestu kao i u trenutku rušenja, sudeći po ranijim fotografijama.

Zapravo, ovaj most rušen je ne samo 1943. godine u ratu, po Titovom naređenju, već i 1968. kada je o ovom događaju sniman film! I 1991. godina bila je kobna za konstrukciju mosta, kada ju je oštetio polavni talas. Od tada ostala je olupina mosta u reci, a on je konzerviran tako da ponovo premošćuje reku, ali je prelomljen i polovinom oslonjen koso na obalu, čime simboliše ratni slom.

Tu je i eksponat lokomotive je serije 73 (datira iz 1913. godine iz fabrike Krauss Linz).

Inače, Bitka na Neretvi zapravo predstavlja više važnih okršaja u dolini ove moćne reke koje su se zbile u februaru i martu 1943. godine.

Iako se naziva i Bitka za ranjenike, zapravo, radilo se o ofanzivi, a u cilju zaštite slobodne teritorije Bihaćke republike. Partizani su se ovde borili sa italijanskim snagama, koje su pozvale u pomoć i četnike. Borbe su bile i sa Nemcima i ustašama.

Navodno je ova bitka značila i slom za četnike, koji su razočarali Nemce zbog neuspeha, a saveznike zbog učešća na strani okupatora. Bitka na Neretvi bila je i predmet suđenja Dragoljubu Mihailoviću, posle koga je osuđen na smrt, ali je rehabilitovan 2015. godine.

Jedno od najpoznatijih dela jugoslovenske kinematografije je "Bitka na Neretvi" iz 1969. godine, koji je rađen u koprodukciji s Italijom i Zapadnom Nemačkom.

(Telegraf.rs)