Crna Gora raskida sporazum sa SAD o izuzeću njihovih državljanja pred MKS-om

M. P.
Vreme čitanja: oko 1 min.
Foto: Tanjug/AP

Crnogorska Vlada saopštila je danas da je Ministarstvo spoljnih poslova 27. septembra verbalnom notom obavestilo Vašington da raskida Bilateralni sporazum sa Sjedinjenim Državama o izuzeću državljana SAD iz nadležnosti Međunarodnog krivičnog suda (ICC/MKS).

Navodi se i da je 1. oktobra, Misija Crne Gore pri EU dostavila Evropskoj komisiji (EK) kopiju verbalne note, kako je ranije dogovoreno.

"Crna Gora kao potpisnica Rimskog statuta o uspostavljanju Međunarodnog krivičnog suda (ICC), u potpunosti usklađuje svoju poziciju s Odlukom Saveta...i Vodećim principima EU u vezi sa sporazumima zemalja potpisnica Rimskog statuta ICC-u i Sjedinjenih Američkih Država u vezi s uslovima za izručivnje lica Sudu, kojim se dopunjuju Zaključci Saveta o Međunarodnom krivičnom sudu od 30. septembra 2002. godine", navodi se u Informaciji o preduzetim koracima ka zatvaranju Poglavlju 31 - Spoljna, bezbednosna i odbrambena politika u pregovorima sa EU.

U saopštenju se podseća da je Crna gora članica Rimskog statuta Međunarodnog krivičnog suda od 2001. godine i da e država potpisnica Sporazuma o privilegijama i imunitetima Međunarodnog krivičnog suda (APIC).

Bilateralni sporazum sa SAD o izuzeću američkih državljana iz nadležnosti MKS zaključen je razmenom verbalnih nota između Ministarstva spoljnih poslova CG i Ambasade SAD u Podgorici, a stupio je na snagu 19. aprila 2007.

U vezi sa ovim bilateralnim sporazumom o imunitetu, u cilju usaglašavanja sa smernicama Evropske unije u vezi sa ovim pitanjem, Ministarstvo spoljnih poslova je preduzelo diplomatske aktivnosti u cilju raskida ovog sporazuma na osnovu modela predviđenog bilateralnim sporazumom koji je prihvatljiv za obe strane: ugovor se raskida obaveštavanjem druge strane o nameri raskida putem verbalne note, a raskid stupa na snagu godinu dana nakon navedenog obaveštenja, stoji, između ostalog, u saopštenju Vlade dostavljenom medijima.

(Telegraf.rs/Tanjug)