Velika akcija policije u BiH: Uhapšen jedan od braće Ćulum, tereti se za organizovani kriminal

A. M.
Vreme čitanja: oko 1 min.
Foto: Facebook

U velikoj akciji Federalne uprave policije (FUP) u BiH, koja traje dva dana, uhapšen je Armin Ćulum iz Sanskog Mosta, zajedno sa još pet osoba.

Prema nezvaničnim informacijama, Armin Ćulum uhapšen je na području Ljubuškog, dok se akcija danas nastavlja i u Sanskom Mostu, pišu mediji.  Inače, Ćulum je proglašen nacionalnom pretnjom u BiH.

"Federalna uprava policije od sinoć sprovodi operativnu akciju Geko pod nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine, s ciljem dokumentovanja krivičnog dela organizovanog kriminala. U okviru ove akcije lišeno je slobode više osoba, članova međunarodne kriminalne grupe", saopšteno je iz FUP-a.

U toku su pretresi osoba, mesta i druge radnje koje sprovode službenici FUP-a, uz asistenciju Obaveštajno-sigurnosne agencije te kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova Unsko-sanskog, Zapadnohercegovačkog i Hercegovačko-neretvanskog kantona, prenosi Klix.

Ko ću braća Ćulum?

Armin i njegov brat Nermin Ćulum poznati su javnosti kao članovi moto organizacije United Tribuns, koja je proglašena nacionalnom pretnjom u Bosni i Hercegovini, dok je za Nemačku ta organizacija označena kao mafijaška i treća po opasnosti u Evropi.

Prema ranijim informacijama iz austrijskih i nemačkih policijskih krugova, članovi United Tribuns povezani su s poslovima u bordelima. Armin Ćulum navodno je do 2009. godine vodio bordele u Austriji, ali je nakon velike policijske akcije pobegao u Bosnu i Hercegovinu.

U aprilu 2019. godine policija u Sanskom Mostu uhapsila je Nermina i Armina Ćuluma zbog povezanosti s ubistvom Slaviše Krunića i Žarka Pavlovića kod Banjaluke.

(Telegraf.rs/Klix)