Bojan iz Podgorice otvorio Centar za zaštitu muških prava u Crnoj Gori: Do sada mu se javilo ovoliko muškaraca

Vreme čitanja: oko 3 min.
Foto:

Organizacija koje štite ženska prava ima mnogo, a advokat Bojan Vujović iz Podgorice prvi je i za sada jedini koji je otvorio Centar za zaštitu muških prava u Crnoj Gori. Ono što je ključno, jeste da mu se tokom prvih 12 meseci za pomoć i podršku obratilo preko 100 pripadnika jačeg pola.

Nasilje nad ženama od strane muškaraca, u čitavom regionu nažalost uzima maha, međutim iako se o tome ređe govori danas nije retkost ni da muškarci trpe nasilje od strane žena. U prilog tome govori ne tako sjajna statistika, jer se neretko osim žena kao žrtve porodičnog nasilja javljaju i muškarci.

"Stalno se javljaju i uglavnom su to neke teške porodične i životne priče. Veliki broj muškaraca takođe trpi nasilje od svojih partnerki, neretko ne želeći o tome da pričaju jer to je još uvek tabu tema naročito u patrijahalnoj Crnoj Gori. Oni su podložni depresiji, a potom i samoubistvima. Od ukupnog broja samoubistava 80 odsto to počine muškarci i o tome niko ne priča. Crna Gora je pri vrhu te negativne statistke", kaže za RINU advokat Vujović

Vujović ističe da su dva osnovna oblika diskriminacije sa kojima se susreću muškarci u Crnoj Gori, nejednak tretman kad je reč o nasilju u porodici i ostvarivanje prava na roditeljstvo. Razvoda u Crnoj Gori je nikad više, a starateljstvo se, kako ističe naš sagovornik, u 99% slučajeva dodeljuje majkama.

"To su već haosi. Tu se stvara, kod muškarca, osećaj neravnopravnosti, kao i razni drugi negativni osećaji. Moram reći da se na taj način i generiše nasilje. Umesto da nadležene isntitucije misle na supružnike, na decu, da deluju bar u neku ruku pomirujuće, oni uskraćivanjem prava očevima da viđaju decu samo dodatno raspiruju vatru. Ti odnosi se dodatno pogoršavaju. Oni udaljavaju oca od dece, a svi mi znamo šta su deca roditeljima. Imamo često situaciju da se muškarci moraju godinama boriti kako bi stekli pravo samo da redovno viđaju svoje dete i to je zaista za mnoge jako deprimirajuće", rekao je Vujović.

Bojan ne poriče da i te kako postoji nasilje nad ženama i on ohrabruje sve žrtve da to prijave. Kao advokat sa istim žarom brani i žene žrtve nasilja, ali i muškarace. Kako on kaže, praksa je pokazala da nažalost ima dosta i lažnih prijava od strane pojedinih žena, koje žele na taj način da se osvete svojim bivšim partnerima.

Foto:

"Ne želim da umanjujem ni u jednom trenutku da nasilje nad ženama zaista postoji. To je činjenica i svaka žena treba to da prijavi i na taj način da se oslobodi nasilnika. Želim da kažem jedino da i nasilje nad muškarcima takođe postoji, da je jako mnogo prijava koje su neosnovane a muškarci se lišavaju slobode samo na osnovu iskaza i polaze od toga zašto bi neka žena lagala da je žrtva. Ja evo pitam - a, zašto ne bi? Svašta se dešava verujte mi, ja kada bih vam sve pričao kakvih situacija ima kad je u pitanju nasilje žena nad muškarcima, ne biste mi verovali", ističe ovaj podgorički advokat.

Za sve muškarce koji su možda žrtve nasilja i kojima je možda neprijatno da prijave isto, Bojan kao osnivač Centra za zaštitu muških prava ima samo jednu poruku.

"Poruka je da ne treba da ih bude sramota da prijave nasilje. Zato što je to još uvek sve tabu. Znate čak i kad muškarac ode kod inspektora da prijavi, ovaj ga verovatno gleda nekim čudnim pogledom koji govori "e baš tebe junačinu da povredi jedna žena". Zato kažem ne treba da ih bude sramota, jer nasilje je nešto što se dešava bez obzira na pol i ohrabrujem sve da ga prijave", zaključio je Vujović.

(Telegraf.rs)