Optužen bivši javni izvršitelj: "Izmišljao presude pa oštetio klijente i PIO Fond za više od 200.000 evra!

E. T.
Vreme čitanja: oko 4 min.
Foto: Shutterstock

Protiv bivšeg javnog izvršitelja Vladana Bataka Viši sud u Bijelom Polju potvrdio je optužnicu kolašinskog Osnovnog državnog tužilaštva (ODT) od 28. juna, zbog sumnje u produženo krivično delo zloupotreba službenog položaja, odnosno da je oštetio klijente i Fond PIO za preko 200 hiljada evra!

To piše u rešenju, koje je 20. septembra doneo predsednik veća Višeg suda u Bijelom Polju Dragan Dašić, a koje je objavljeno na sajtu suda.

Tužilaštvo tereti Bataka da je, između ostalog na osnovu nepostojećih presuda donosio izvršna rešenja o naplati fiktivnog potraživanja koja je podnosio Centralnoj banci Crne Gore, koja je na osnovu takvih njegovih rešenja više puta blokirala račun Fonda PIO za iznos od 210 hiljada evra.

U obrazloženju tog rešenja, ističe se da je ODT u Kolašinu pred Osnovnim sudom u istom gradu, podiglo optužnicu protiv Bataka zbog osnovane sumnje da je učinio produženo krivično delo zloupotreba službenog položaja. Osnovni sud u Kolašinu je zatim početkom jula ove godine dostavio spise Višem u Bijelom Polju, radi donošenja odluke o kontroli i potvrđivanju optužnice jer se u Kolašinu zbog nedovoljnog broja sudija, nije moglo formirati veće.

Od PIO fonda nezakonito naplaćeno 210.000 evra

U obrazloženju piše i da se Batak sumnjiči i da je doneo rešenja o izvršenju, na osnovu presude iz 2019. godine, koja je doneta u sporu koji je H.H. pokrenuo protiv Fonda PIO.

"Na taj način iskoristivši podatke iz svog završenog i već naplaćenog predmeta od 17. marta 2020. godine, odredivši rešenjima različite vrednosti potraživanja koji ne odgovaraju dosuđenim iznosima iz izvršne isprave - rešenja nije dostavljao strankama radi presude Osnovnog suda, već ih je uputio Centralnoj banci radi realizacije naplate, pa je tako banci naloženo da izvrši blokadu računa izvršnog dužnika i sa istog prenese na poseban žiro-račun javnog izvršitelja, na koji način je u sebi pribavio protivpravnu imovinsku korist, a Fondu PIO naneo štetu", piše o obrazloženju.

Ističe se i da iz izjašnjenja predstavnika Fonda PIO, proizilazi da je Fond u novembru 2023. godine tokom sačinjavanja odgovora po jednom zahtevu saznao da se ime H.H., pominje u nekim rešenjima o izvršenju i onima koja su već naplaćena.

"Pa su tražili podatke od Centralne banke i na taj način utvrdili da se to ime pojavljuje u nekoliko rešenja o izvršenju koja su doneta na osnovu iste izvršne isprave, samo na različite iznose. Ista situacija je bila i u odnosu na M. D. i R.B., s tim što je u tim rešenjima navođena i presuda suda u kojoj Fond PIO nije bio stranka u postupku. Od Fonda PIO je na taj način nezakonito naplaćeno 210.000 evra, od kojih je B.V. do sada vratio 95.431 evro, a ostao je dug od 109.521 evro", piše u obrazloženju.

Advokat tražio obustavu postupka

U spisima piše i da je Batakov advokat zatražio da se postupak protiv njega obustavi, jer veruje da nema dokaza da je osnovano sumnjiv za delo koje mu se na teret stavlja optužnicom. Između ostalog, tražio je i da se optužnica vrati, a istraga dopuni.

"Imajući u vidu prethodno navedeno, kao i odbranu okrivljenog, može se zaključiti da činjenični opis optužnice sadrži sve elemente bića krivičnog dela koje se okrivljenom stavlja na teret, da su dokazi pribavljeni na zakonit način, te da postoji osnovana sumnja da je okrivljeni izvršio isto, dok se pravo i potpuno činjenično stanje može utvrditi u skladu sa procesnim načelom kontradiktornosti, samo u postupku na glavnom pretresu", navodi se u obrazloženju rešenja.

Batak je bio javni izvršitelj u Kolašinu, a bavio se slučajevima pred Osnovnim sudom u toj i Opštini Bijelo Polje. Tim poslom se kako su pojasnili iz Komore javnih izvršitelja, bavio od marta 2017. do novembra prošle godine, kada je prekinuo posao na sopstveni zahtev.

Jedan broj građana iz ovih gradova se već žalio "Vijestima" a nekoliko njih je pokrenulo postupke pred tamošnjim sudovima, zbog problema u njegovom radu. Građani tvrde da su i dalje na spisku dužnika za struju kod Elektroprivrede iako su uplatili novac, nakon što je Batak dug naplatio ali uplatu nije proknjižio i usmerio novac do računa državne energetske kompanije. I Ministarstvo pravde je u novembru prošle godine Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) podnelo krivičnu prijavu protiv ovog izvršitelja zbog sumnje da je zloupotrebom službenog položaja, pribavio imovinsku korist i naneo značajnu materijalnu štetu državnoj kasi i Fondu PIO.

Kazna može biti i zatvorska

Optužnica protiv Bataka je podignuta zbog osnovane sumnje da je počinio produženo krivično delo zloupotreba službenog položaja, iz člana 416 stav 2 u vezi stava 1 Krivičnog zakonika, u vezi člana 49 ovog zakonika.

"Službeno lice koje protivpravnim iskorišćavanjem svog službenog položaja ili ovlašćenja, prekoračenjem granica ovlašćenja ili nevršenjem svoje službene dužnosti pribavi sebi ili drugom korist, drugom nanese štetu ili teže povredi prava drugog, kazniće se zatvorom od šest meseci do pet godina. Ako je izvršenjem dela pribavljena imovinska korist u iznosu preko tri hiljade evra, učinilac će se kazniti zatvorom od jedne do osam godina. Produženo krivično delo čini više istih ili istovrsnih krivičnih dela učinjenih u vremenskoj povezanosti i koja predstavljaju celinu zbog postojanja najmanje dve od sledećih okolnosti: istovetnosti oštećenog, istovrsnosti predmeta dela, korišćenja iste situacije ili istog trajnog odnosa, jedinstva mesta ili prostora izvršenja dela ili jedinstvenog umišljaja učinioca”, glase ti članovi i stavovi Krivičnog zakonika Crne Gore.

(Vijesti.me)