Šta se zaista desilo u Jablanici, pa je sve zatrpano kamenjem i vodom: U ovih 5 gradova je potraga za nestalim

S. Ž.
Vreme čitanja: oko 2 min.
Foto: Googel Maps, Rusmir SMAJILHODZIC / AFP / Profimedia, Tanjug/AP

Potraga za nestalima u poplavama i odronima na području Jablanice, Konjica, Kiseljaka, Kreševa i Fojnice u BiH se nastavlja. Do sada je zvanično potvrđeno da je poginulo najmanje 16 ljudi, dok se 40 vodi kao nestalo. Haos u Hercegovini počeo je prekjuče usled obilne kiše, međutim, danas se pojavljuju spekulacije da uzrok katastrofe nije samo kiša već - kamenolom iznad grada. Telegraf.rs prati situaciju iz minuta u minut.

Kako pišu lokalni mediji, iznad Jablanice nalazi se kamenolom, iz kog se pod pritiskom vode survala ogromna količina kamenja.

U velikoj kameno-vodeno-zemljanoj lavini nestale su čitave porodice.

Foto: Elman Omic / AFP / Profimedia

Nestalih je mnogo.

U teškom stanju je i trudnica, koja je izgubila bebu u 8. mesecu trudnoće. Jedan bračni par je izvučen iz ruševina mrtav, i dalje zagrljen.

Istraga će utvrditi šta se desilo, a prvo dežurne službe imaju pune ruke posla da izvuku povređene, pronađu nestale.

Na terenu su bageri.

Slike su stravične.

Ipak, slučaj Jablanica može poslužiti kao opomena. Nisu retka mesta u Crnoj Gori i BiH gde ispod brda postoji naselje, a u brdu - ko zna kakva situacija.

Oni koji obilaze ove krajeve, znaju da se dešava da se u brdo odvozi i šut iz podnožja. Kako to uriče na prirodu, ostaje da se vidi u danima koji dolaze.

Foto: Tanjug/AP

Da li svi vode računa, propisno odlažu šut? Ova opomena može biti podsetnik za sve države na Balkanu da isproveravaju situaciju na svom terenu.

Što se kaže - zlu ne trebalo.

Da li znate nekog iz poplavljenog područja ili imate svoju priču da podelite? Pišite nam na mejl redakcija@telegraf.rs, ne ustručavajte se.

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić kazao je za BHRT kako podaci o kamenolomu iznad Donje Jablanice ne postoje u evidencijama nadležnog federalnog ministarstva.

“Vlasnik je navodno porodica Hondžo. Evidentno je i ne treba biti istražitelj da bi se zaključilo kako se na ove žrtve koje su poginule obrušilo brdo i zbrisalo s lica zemlje naselje. U Buturović Polju je bila bujična poplava, ali samo one ne bi izazvale ovakvu katastrofu. Čije je odgovornost, to treba ispitati. Ministarka me informirala da u evidenciji federalnog ministarstva ne postoji podatak o radu tog kamenoloma”, rekao je Nikšić.

Istaknuo je kako je trenutno nejasno je li on eksploatiran u posljednjih 10 godina ili nije jer i izjave meštana su oprečne. Neki kažu da jeste, drugi kažu da nije.

“U ovom trenutku prioritet je da kao Vlada rešavamo sanaciju i zbrinjavanje preživelih i uspostavljanje komunikacije”, naveo je. Nažalost, još se traga za nestalima. Nikšić je kazao kako su jutros spasioci došli do vozila koja su prazna, ali koja nisu s područja Jablanice, pa je nejasno je li u njima netko bio kada su poplave i klizišta krenuli.

“Ljudi su pokazali veliku solidarnost i sva mehanizacija svih javnih i privatnih firmi stavljena je na raspolaganje i pre nego što smo proglasili stanje prirodne nesreće”, rekao je Nikšić.

Naveo je i to kako je rešeno pitanje dionice M-17 kod Komadinovog vrela te da se radi na vraćanju u funkciju jedne trake.

(Telegraf.rs)