Mapa poplava u BiH: Stradalo najmanje 14 ljudi, situacija dramatična, evo kako se desio horo u Jablanici

M. P.
Vreme čitanja: oko 2 min.
Foto: printskrin/earth.google, Telegraf

Obilne padavine zahvatile su veći deo Bosne i Hercegovine tokom noći i izazvale smrtonosne poplave u nekoliko gradova.

Katastrofalne poplave pogodile su Jablanicu, Kiseljak, Kreševo, Busovaču i Fojnicu.

Prema poslednjim informacijama, potvrđeno je da je najmanje 14 poginulih u Jablanici, dok se još traga za barem 20 osoba.

Hronologija užasa: Ovako je počeo horor u Jablanici

Policija objavila je kronologiju poziva u vezi sa alarmantnom situacijom u Jablanici i okolici.

Prve prijave su stigle odmah iza ponoći, kada je počeo niz dramatičnih događanja.

Jedan sat iza ponoći, Policijskoj stanici Konjic javio se meštanin Buturović Polja kod Konjica i prijavio da mu je vodena bujica poplavila kuću. Nakon toga su usledili brojni pozivi za pomoć iz istog mesta, jer su se reke Neretvica i Seončica izlile iz svojih korita, poplavile kuće, a vozila odnela u Jablaničko jezero.

Oko dva sata posle ponoći, dežurna Policijska stanica Jablanica prijavila je da je na putu M17, u mestu Komadinovo vrelo, došlo do većeg odrona, potpuno blokirajući promet između Jablanice i Mostara.

Policijska stanica Mostar Centar primila je dojavu od vozača da su na putu M17, u mestima Grabovica i Drežnica, odroni i pad drveća blokirali saobraćaj između Mostara i Jablanice. O tome su obavešteni putna služba i vatrogasci, koji su odmah izašli na teren.

U 2.50, vatrogasac iz Vatrogasne jedinice Konjic prijavio je da je u mestu Ostrožac, opština Jablanica, došlo do odrona na regionalnom putu R-435, što je potpuno prekinulo saobraćaj. Železnička pruga koja prolazi pored tog puta je takođe blokirana zbog odrona.

Tokom noći, Policijska stanica Jablanica primila je brojne prijave građana zbog poplava i prodiranja vode u kuće.

U 1.25 stanovnica Pobrežja prijavila je da joj voda ulazi u kuću, dok je u 1.50 meštanin Glodnice zatražio pomoć zbog sličnog problema.

U 2.10 u Donjoj Jablanici voda je srušila jednu kuću, a prijavljeno je da je nestala jedna žena koju su meštani pokušavali da pronađu.

U 2:.45 je dojavljeno da je u mestu Zlate srušena još jedna kuća, te da je jedna osoba nastradala, dok se za dve osobe još traga.

Situacija je tokom noći postajala sve teža, sa sve većim brojem prijava o nastradalima i uništenim objektima.

U 4.35 stanovnik Zlatog kod Jablanice prijavio je da je voda odnela člana njegove porodice, te da meštani pokušavaju da ga pronađu.

Detaljne informacije o nevremenu koje je zahvatilo BiH, Hrvatsku i Crnu Goru možete pronaći u našem BLOGU UŽIVO.

(Telegraf.rs)